Gündem İBB Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul vaatlerini açıkladı: Emekliye ve gençlere destek, konut projesi, 2 yakaya 2 tünel...

İBB Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul vaatlerini açıkladı: Emekliye ve gençlere destek, konut projesi, 2 yakaya 2 tünel...

Paylaş
İBB Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul vaatlerini açıkladı: Emekliye ve gençlere destek, konut projesi, 2 yakaya 2 tünel...

Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı'nda konuşan AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbulluların sorunlarını çözecek 'Sistem İstanbul'un 10 hedefini açıkladı. 'İhtiyaç sahibi emeklilerimizin İstanbul kartlarına her ay 2500 TL destek ödemesi yapacağız.' diyen Kurum, kentte iki yakaya iki tünel projesinin yapılacağını duyurdu.

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı'nda İstanbul projelerini anlattı. Murat Kurum, İstanbulluların sorunlarını çözecek 'Sistem İstanbul'un 10 hedefini açıkladı. İstanbul'da iki yakaya iki tünel yapılacağını duyuran Murat Kurum, Silivri'ye metrobüs geleceğini, Esenler ve Harem otogarlarının taşınacağını, İSPARK'ta %25 indirim yapılacağını ve taksi sorununun da çözüleceğini belirtti.

Haberin Devamı

Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:

Bugün bu salonda varlıklarıyla bizi güçlendiren İstanbul sevdalılarına, bizi bir evlat gibi kardeş gibi bağrına basanlara, 'İstanbul hepimizin' diyerek destek veren tüm arkadaşlarımıza sevgilerimi iletiyorum. Bugün hep birlikte İstanbul'un gelecek 100 yılını belirleyecek adımları konuşacağız. Umutsuzluğu değil, umudu konuşacağız. Bugün hep birlikte 'Şimdi İstanbul' zamanı diyeceğiz. Bugün hep birlikteyiz. Bugün hepimiz ellerimizi İstanbul için birleştirdik. Ben hepinize bu şehri İstanbul'da yeniden dirilişi başlatacak olan Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu'na hoş geldiniz diyorum.

İSTANBUL'DA BÜYÜK BİR KAOS HAKİM

AK Parti belediyeciliği 30 yıl önce ilk defa İstanbul'da parladı. İstanbul'un 1994'te başlayan parlak ilerleyişi 2019'da fetret dönemine girdi. Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla İstanbul problemler yumağı haline geldi. İstanbul'da büyük bir kaos ve karmaşa hakimdir. İstanbul çaresiz değildir. Güzel şehrimizin tüm sorunlarını bütüncül bakış açısıyla değerlendiren yepyeni bir yönetim anlayışını sizlere sunuyoruz. Bu yönetim anlayışın adı 'Sistem İstanbul'. Bu sistemin merkezinde sizler varsınız.

Haberin Devamı

YOLCULUK SÜRESİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞECEK

Toplu ulaşım içinde, ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.

RAYLI SİSTEM İKİ KATINA ÇIKACAK

Raylı sistem uzunluğunu ilk 5 yılda iki katına, 2034 yılında ise 1004 kilometreye çıkacak.

KARAYOLU KULLANIMI AZALTILACAK

%72 olan karayolu payı 2029’da %60’a, 2034’te %48’e düşecek.

Öncelikli olarak;

14.2 km’lik Yenikapı -İncirli- Sefaköy metro hattı

18.0 km’lik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-TÜYAP metro hattı

28.0 km’lik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattı

5.4 km’lik Sultanbeyli-Kurtköy metro hattı tamamlanacak.

Sabiha Gökçen-Kurtköy hatlarıyla 1004 KM hedefi yakalandığında günlük;

- 21,75 milyon araç-kilometre

- 1,94 milyon araç saat

- 1,691 milyon emisyon

- 10,26 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanacak.

- Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya inecek

- Ortalama trafik yoğunluğu %64’ten %40’a düşecek.

Haberin Devamı

İKİ YAKAYA İKİ BÜYÜK TÜNEL

Karayolu ulaşımı dev tünel projeleriyle rahatlatılacak.

- İlk 5 yılda, Avrupa yakasında 25,7 kilometrelik Çayırbaşı - Ayazağa - Levazım - Dolmabahçe tüneli ile 11,6 kilometrelik Kağıthane - Bayrampaşa Hal tüneli açılacak.

Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli’nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tüneli tamamlanacak. Böylece Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşım sağlanacak. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de kolaylıkla erişim sağlanacak.

Anadolu yakasında ise Yenisahra ile Bostancı 10,2 kilometrelik tünelle bağlanacak. Araç başı 10 dakika kazanılacak ve karbon emisyonu yılda 13 ton azalacak.

- İkinci beş yılda, Bayrampaşa - Büyükçekmece arasında 50,9 kilometre karayolu tüneli tamamlanacak. Araç başına 45 dakika kazanılırken, yılda 44 ton karbon emisyonu engellenmiş olacak.

Harem-Çengelköy-Kavacık arasında ise 23,8 kilometrelik karayolu bağlantısı yapılarak sahil yoluna alternatif güzergâh sunulacak. Araç başına 20 dakika kazanılırken, karbon salınımı yıllık 26 ton azalacak.

Haberin Devamı

Böylece İstanbul akıllı, güvenli, konforlu, sürdürülebilir, iklim dostu, emisyonsuz ulaşımı olan bir şehir hâline gelecek.

E-5’in Anadolu yakasına düşen trafik yükü Göztepe - Çayırova arasında 30 kilometrelik yan yol düzenlemesiyle azaltılacak. Araç başına 12 dakika kazanılırken her yıl karbon emisyonu 20 ton azalacak.

Murat Kurum İstanbulla ilgili projelerini anlattı

KAVŞAK VE YOL DÜZENLEMELERİ

Trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşak noktalarında 20 adet katlı kavşak ve 151 kavşak düzenlemeye tabi tutulacak.

Hizmet seviyesi düşük olan ve D100 karayolunda trafik yoğunluğu oluşturan Ataköy Kavşağındaki tıkanıklığı ortadan kaldıracak projeler hızla hayata geçirilecek.

Böylece, D100 Edirne-Ankara istikametlerindeki trafik akışı kesintisiz hale gelirken, Şirinevler ve Ataköy bağlantı kolları çok daha konforlu olacak.

ŞEHİR TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK 2 BÜYÜK HAMLE

Esenler otogarı Eyüp İhsaniye mahallesine; Harem otogarı da TEM Kurtköy Kavşağı yakınına taşınacak. Şehrin dışına, 6 yeni lojistik merkezi kurulacak. Bu projelerle şehir merkezine ağır vasıtaların girişi yeniden düzenlenerek trafik yükü azalacak.

Haberin Devamı

METROBÜS HATTI UZATILACAK

Metrobüs filosuna her yıl 100 yeni araç, otobüs filosuna her yıl 250 yeni araç kazandırılacak. Metrobüse yeni hatlar eklenecek. TÜYAP-Silivri metrobüs hattına kadar uzatılacak.

İSPARK’A %25 İNDİRİM, İLK YARIM SAAT ÜCRETSİZ

İstanbullunun otopark sorunu 250 bin araçlık yeni otopark projeleriyle çözülecek. Toplu taşımayı teşvik etmek için bu otoparklar ana duraklara yakın yerlere kurulacak. İspark ücretlerine %25 indirim yapılacak. İlk yarım saat ücretsiz olacak. İspark’a ait tüm otoparklara elektrikli araç şarj üniteleri kurulacak. @Parket ile İstanbul’un tüm otoparkları tek uygulamada elinizin altında olacak.

TAKSİ SORUNU ÇÖZÜLECEK

İstanbul’un taksi sorununu çözmek için Merkezi Taksi Yönetim Sistemi hızlıca kurulacak.

- Taksilerin daha verimli olması için mevcut sistem değiştirilecek.

- Dijital verilerle bilimsel olarak gerçek taksi sayısı ihtiyacı belirlenecek.

- Taksi sayısı ihale yöntemiyle, tüm tarafların memnuniyetini gözeterek ve değer kaybı yaşanmadan artırılacak.

- Dijital taksi uygulamaları bir merkez altında buluşturulacak.

- Taksicilere yönelik eğitim, denetim, ödül ve ceza uygulamaları işler hâle getirilecek.

İlk 1 yılda, muhtarlık binaları ve taksi durakları İstanbul mimarisine özgün şekilde yeniden dizayn edilecek.

DENİZ ULAŞIMININ PAYI 2 KAT ARTACAK

İstanbul trafiğini rahatlatmak için deniz ulaşımının payı 2 kat artacak.

3 yeni hat;

- İstinye Yenikapı arabalı vapuru

- Çubuklu Yenikapı arabalı vapuru

- Çengelköy Yenikapı arabalı vapuru projeleriyle karayoluna alternatif ulaşım imkanları eklenecek.

BİSİKLET YOLU UZUNLUĞU İKİ KATINA ÇIKARTILACAK

İstanbul’u egzozdan olabildiğince arındırmak ve modern mobiliteye katkı sağlamak için elektrikli araç şarj istasyonları artırılacak. Yayaların merkeze alındığı, bütünleşik ulaşım sistemleriyle arabasız bir hayata geri dönüşün temelleri atılacak.

Akıllı ulaşım sistemleri hayata geçirilecek. Yeni nesil mobilite ve akıllı ulaşımı teşvik etmek için de; bisiklet cazip ulaşım aracı haline getirilecek. Bisiklet yolu uzunluğu 2029 yılına kadar iki katına çıkartılıp 1000 kilometreye, 2034 yılına kadar ise 1500 kilometreye ulaştırılacak. Bisiklet parklarının sayıları artırılacak, nitelikleri geliştirilecek.

Yeni ve kullanışlı scooter park alanları kurulacak, paylaşımlı bisiklet yaygınlaştırılarak kullanımını teşvik edecek adımlar atılacak.

5 YILDA 650 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK

Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek. Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut yapılacak. Yeni yapılanmada yatay mimari ağırlıklı, nüfusu artırmayacak doğru bir planlama yapılacak.

YARISI BİZDEN

Bu konutların 300 bini, her yıl 60 bin konut olmak üzere Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜME 700 BİN LİRA HİBE – 700 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ

Başvurular 15 Nisan’da başlayacak. Vatandaşa 700 bin lira hibe desteği, birinci yılı vade farksız olmak üzere tam 700 bin lira kredi desteği sağlanacak.

100 BİN LİRA KİRA YARDIMI

100 bin lira da taşınma ve kira yardımı ödenecek. Evler 18 ayda teslim edilecek.

Ödeme, konutun bitiş tarihinde başlayacak ve bir yıl faizsiz sabit taksit, yani 5 bin 833 lira olacak.

Toplamda 10 yıl sürede ödenecek kredinin kalan kısmı ise yıllık TEFE bölü 2 oranında artış ile 9 yılda ödenecek.

YERİNDE DÖNÜŞÜM İLE 250 BİN KONUT

650 bin yeni yuvanın 250 bini; vatandaşların anlaştığı özel sektör firmaları eliyle dönüştürülecek. Bunun için de binanın bulunduğu alana dair imar düzenlemeleri hemen hayata geçirilecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL 100 BİN SOSYAL KONUT

Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut üretilecek. Bunlar evleri dönüşüme giren yuva sahiplerine çok düşük fiyatlara kiralanacak.

‘Sosyalİstanbul’ konutlarından 39 ilçe faydalanacak. Bu konutlar kesinlikle satılmayacak. Evi, kentsel dönüşüme girenler başta olmak üzere ihtiyaç duyan vatandaşlara çok uygun bedellerle kiralanacak.

650 BİN KONUTUN TAMAMI YATAY MİMARİ

650 bin konutun tamamı zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde; yatay mimariyle tasarlanacak. Geniş sosyal donatılarıyla, sürdürülebilir, dirençli, keyifle ve konforla, yeşil içinde yaşanabilir kentsel dönüşüm sağlanacak.

39 İLÇEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ

İstanbulluların dönüşüm kapsamında her türlü sorusunu hızla cevaplamak için; 39 ilçenin tamamına ‘Yaşanabilir İstanbul Dönüşüm Ofisleri’ kurulacak. Bu ofisler aracılığıyla özellikle kadınlar ve gençler için yeni istihdam alanları oluşturulacak.

AFETLERE DİRENÇLİ İSTANBUL

Afet yönetimi süreçlerinin tümü, İstanbul’un her sokağının, her binasının görülebildiği “İstanbul Dijital İkizi” ile entegre edilecek.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde Afet Yönetim Merkezi kurulacak;

Bu yönetim merkezi afet halinde; vatandaşların barınabileceği ve tahliye edileceği ana üs olacak.
Bu merkezde tam donanımlı bir hastane kompleksi yer alacak.
Her türlü yardım ve tıbbi malzemenin lojistiği için hava, kara ve deniz yollarına bağlantısı olacak.
Buraya modern sosyal donatı alanları da kurulacak. Bu sosyal donatı alanları normal zamanlarda İstanbulluların sevdikleriyle dinlendiği, eğlendiği, nefes aldığı bir mekan olacak.
Afet zamanlarında yüzbinlerce vatandaşımızı ağırlayacak geçici yaşam alanı olarak hizmet verecek.

AFET DURUMUNDA KULLANILACAK 6 YENİ LOJİSTİK MERKEZİ

Afet lojistik merkezlerinin sayısı 1’den 7’ye çıkarılacak. Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Samandıra Askeri Hava Üssü, Alibeyköy, Yenikapı ve Maltepe’de 6 yeni lojistik destek merkezi yapılacak.

Afet durumunda; İstanbul’un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacı kesintisiz olarak buradan sağlanacak.

9 NOKTADA YENİ AFET MÜDAHALE MERKEZİ

Afet durumları için 9 noktada itfaiye, tıbbi ünite ve iletişim altyapısına sahip 9 adet Afet Müdahale Merkezi kurulacak.

39 ilçenin 964 mahallesinde uygun yeşil alanlara alt ve üst yapıları hazır sadece afet anında değil her zaman kullanılabilecek yaşam alanları kurulacak.

Bu merkezler normal zamanlarda kreş ya da kütüphane olarak en başta kadınlara ve gençlere hizmet verecek.
Afet anında hemen dönüştürülecek ve mobil sağlık araçları, jeneratör, yemekhane ve barınma üniteleriyle milyonlarca İstanbulluya kucak açacak.

50 YENİ İTFAİYE İSTASYONU, 204 YENİ İTFAİYE ARACI

Afet müdahale kapasitesi 50 yeni itfaiye istasyonuyla, 204 yeni itfaiye aracıyla, yangın söndürme helikopteriyle, yangın söndürme ve ambulans görevi yapacak deniz itfaiye araçlarıyla güçlendirilecek.

AFET FARKINDALIK AKADEMİSİ

Afet eğitim merkezi açarak gönüllü afet timlerinin sayısı artırılacak. Timlerin ekipmanları sürekli olarak yenilenecek.

2 YENİ ACİL DURUM HASTANESİ

İstanbul’un mevcut 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy’de diğeri Pendik’te olmak üzere 2 yeni acil durum hastanesi yapılacak.

8 HASTA YAKINI KONAKLAMA MERKEZİ

Her iki yakaya dörder adet olmak üzere, afet zamanlarında acil müdahale ekiplerinin konaklayacağı, normal zamanlarda hasta yakınlarının faydalanacağı 8 hasta yakını konaklama merkezi kurulacak.

GENÇLERE ULAŞIMDA YÜZDE 40 İNDİRİM

Gençlerimize ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız. İlkokul öğrencilerimiz toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. Memleketine giden öğrencilerimizin yılda iki kez otobüs ücretlerini karşılayacağız. Öğrenci evlerine aylık 25 metreküp doğalgaz desteği vereceğiz. Bu şehir endişe değil mutluluk verecek. Yeni evlenecek genç kardeşlerimize 50 bin beyaz eşya yardımı yapacağız.

EMEKLİLERE 2 BİN 500 LİRA DESTEK ÖDEMESİ

İhtiyaç sahibi emeklilerimizin İstanbul kartlarına her ay 2500 TL destek ödemesi yapacağız.

YAŞLILAR İÇİN 3 BÜYÜK YAŞAM MERKEZİ

Yaşlı ve engelliler için iki yakada 3 büyük Yaşlı Ve Engelli Yaşam Merkezi açılacak.

E-Sağlık takip sistemiyle yaşlılarımızın her anında yanında olunacak. 75 yaş üstü yaşlılarımız online olacak takip edilecek.

7/24 BAKICI VE TEMİZLİK HİZMETİ

Yaşlılar ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız için İBB güvencesiyle 7/24 yemek ve temizlik hizmeti sağlanacak.

Bakıma muhtaç yaşlı ve engelliler için geçici bakım hizmeti verilecek.

İSTANBUL’UN SU SORUNU KALMAYACAK

Dünyanın tüm yaşanabilir şehirlerinde su her vatandaşın doğal hakkı. İstanbul’da herkesin sağlıklı su içmesi sağlanacak.

Hedef şehrin su kapasitesini %21 artırmak olacak.

Bu kapsamda;

- 6 yeni içme suyu barajı,

- 64 yeni su deposu

- 27 içme suyu terfi istasyonu

- 700 km isale hattı şehre 5 yılda kazandırılacak.

MARMARA DENİZİ’NİN KADERİ DEĞİŞECEK

İstanbul’un mavi gelinliği Marmara Denizi’nin de kaderi değişecek. Denize bir damla atık su gitmeyecek.

İlk temel Silahtarağa’da atılacak. 9 yeni ileri biyolojik arıtma tesisi açılacak ve mevcut atık su arıtma tesisleri ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek.

SIFIR ATIK HEDEFİNE ULAŞAN İLK METROPOL

Sıfır atık hedefi için:

Her ilçede atık geri kazanım merkezleri kurulacak

Yenilenebilir Enerji Yatırımları: HES, RES, GES, 2 tane 3’er bin tonluk katı atık yakma tesisi kurulacak.

Atıktan enerji kazanmamızı sağlayacak olan 500 tonluk endüstriyel atık yakma tesisi hayata geçirilecek.

İstanbul sıfır atık hedefine ilk ulaşan metropol olacak.

İKLİM DOSTU İSTANBUL

“İklim Dostu İstanbul” projesi ile, sıfır emisyon projesinin temelleri sözle değil eserle atılacak.

Kişi başına düşen aktif yeşil alan 7,80 metrekareden 11,80 metrekareye çıkarılacak.

İSTANBUL’A YENİ KENT ORMANLARI YAPILACAK

İstanbul’a yeni kent ormanları kazandırılacak. Böylelikle hava kirliliği ortadan kalkarken, İstanbul’a yeni yeşil yaşam alanları açılacak.

964 MAHALLEYE MAHALLE BAHÇELERİ

39 ilçe ve 964 mahalleye mahalle bahçeleri yapılacak. İstanbul’un her mahallesinde artık yeşilin her tonunu görülecek. Yeşil İstanbul kurulacak.

İstanbulluları denizle kesintisiz buluşturma hedefiyle kıyı varlığı artırılacak ve mevcudu düzenlenecek.

Dünyanın sayılı tematik parkları arasına girecek olan İstanbul Botanik Bahçesi hizmete açılacak Şehrimize tek projeyle 8 milyon 140 bin metrekare aktif yeşil alan kazandırılacak. Haliç’in her iki yakası yeniden düzenlenecek.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ile Moda arasında kıyı düzenlemesi, peyzaj düzenlemesi ve çevre koruma projesi yapılarak; bu bölge İstanbul’un en güzel alanlarından biri haline getirilecek.

Bostancı’dan başlayıp doğuya doğru ilerleyen yeşil sahil bandı Pendik’te yapılacak çevre düzenlemesiyle birlikte taçlandırılacak.

ESENLER OTOGARI MİLLET BAHÇESİ OLACAK

İstanbul’un ortasında artık İstanbul’un ihtiyacını karşılamayan, Esenler otogarı millet bahçesine dönüştürülecek. Bu alan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda nüfus açısından büyük ilçeleri için büyük bir kazanç olacak.

151 KÖY 151 KIRSAL KALKINMA PROJESİ

Doğal alanların korunması ve sürdürülebilir kalkınma için kırsal mahalleler 151 Köy 151 Kırsal Kalkınma Projesi ile kucaklanacak.

TEMATİK KÖYLER OLUŞTURULACAK

- Bölgede yüksek flora ve fauna çeşitliliği oluşturan doğal alanlar korunacak.

- Altyapı ve tasarım desteği verilecek.

- Yeni yapılaşmaya asla izin verilmeyecek.

- Kırsal mahallelerde kuş gözlem noktaları, kamp alanları ve yürüyüş rotaları oluşturulacak.

- Her mahalle kendi özgün duruşuyla birer turizm destinasyonu olarak kurgulanacak.

- Ziyaretçiler için doğal tarım ve hayvancılık atölyeleri kurulacak. Özgün kültür yaşatılacak, gelenekler tanıtılacak.

- Yeni yapılaşmaya izin vermeden restorasyon ve renovasyon projeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenecek.

- Köylerin enerji ihtiyacı rüzgar ve güneşten sağlanacak. İstanbullu çiftçiler artık enerji ödemesinden kurtulacak.

TARIM EMEKÇİLERİNE ALIM GARANTİSİ VERİLECEK

İstanbul tarımın başkenti olacak. Tohum, fide, gübre, yakıt, büyükbaş / küçükbaş hayvan, makine, teçhizat ve benzeri girdiler için doğrudan destek sağlanacak.

Sözleşmeli tarım ile toprak emekçilerine alım garantisi verilecek.

Dijital Market uygulamasıyla tarımla uğraşan vatandaşların ürünleri taze taze mutfaklara ulaştırılacak.

Kentin merkezindeki semt pazarlarında tarım üreticilerine ücretsiz alanlar tahsis edilecek.