Gündem Kahramanmaraş'taki depremler 10 ili vurdu! Acı bilanço: Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Kahramanmaraş'taki depremler 10 ili vurdu! Acı bilanço: Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Paylaş
Kahramanmaraş'taki depremler 10 ili vurdu! Acı bilanço: Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremde acı bilanço artıyor. Gaziantep, Adana, Malatya, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa başta olmak üzere diğer pek çok ilde hissedilen depremde çok sayıda artçı meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı. Fuat Oktay açıklamasında "Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların geçişini durdurmuş durumdayız" dedi. İşte tüm deprem bölgelerinde dakika dakika son haberler...

Depremin, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı şiddetli şekilde sarstığı bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Ardından aynı gün öğle saatlerinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Haberin Devamı

Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde şiddetli hissedildi. Bölgede çok sayıda da artçı sarsıntı kaydedilirken arama-kurtarma çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

İşte dakika dakika tüm gelişmeler...

47. SAATTE GELEN MUCİZE

03.42: Adıyaman’da, 7 katlı bir apartmandan anne ve çocuğu 47 saat sonra kurtarıldı.

03.19: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi.

02.38: Sivas’ta YHT ilk yolculu seferinde depremzedeleri taşıdı. 

02.15: Hatay'da annesi ile babası enkaz altına can veren 5 yaşındaki Mehmet, Tuzla Belediyesi Arama Kurtarma ekiplerinin titiz çalışmaları sonucu göçük altından çıkarıldı.

Haberin Devamı

01.23: MSB, İskenderun’da erzak ve yaşam malzemesi dağıttı.

01.15: Enkaz altından kurtarılarak tedavi için İstanbul’a getirilen yaralılar hastanelere götürüldü.

00.56: Bakan Karaismailoğlu: Karayollarında önemli bir sıkıntı kalmadı. Vatandaşların da tabi oluşturduğu bir yoğunluk oluyor. Mevsimsel durumun etkisini de yaşıyoruz. 

00:45: Bakan Bilgin: Toplum yararına çalışma programı ile 20 bin çalışanımızı sahada görevlendirdik

00:42: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Refakatsiz çocukların ekiplerimiz dışında hiçbir şekilde başkasına teslim edilmesi söz konusu değil.

00.29: Bakan Varank: Üretimlere zarar verecek bir sorun yaşamadık. İlk günden beri sanayici ve üreticilerimiz de elini taşın altına koymuş durumdalar.

CAN KAYBI 5 BİN 894'E YÜKSELDİ

00.05: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 5 bin 894 vatandaşımız hayatını kaybetti.34 bin 810 vatandaşımız yaralandı. Toplamda 16 bin 139 arama kurtarma ekibi sahada. Tüm havaalanlarını kullanmaya başladık. Gece boyu gece görüşlü helikopterlerimiz de çalışmaya devam edecek.

22.54: Elazığ Palu'da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

22.39: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremin vurduğu 10 ilde eğitim öğretime başlama süresinin uzatıldığını belirterek “Tatil süresi tamamında iki hafta oldu” dedi.

Haberin Devamı

22.30: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, görüşmede, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

VAN'DA KORKUTAN DEPREM

22.25: Van'da Richter ölçeğine göre, merkez üssü Bahçesaray ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

21.45: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın ailesini arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, görüşmede yarın sabah bölgeyi ziyaret edeceğini dile getirdi.

21.40: Bakan Akar: Bizim çok büyük uçaklarımız dahil tüm uçakları seferber ederek, hava şartlarının etkisinden uzak olan hava meydanlarına malzeme ve personel naklini başlattık. 2600 kurtarma personeli 78 araçla birlikte ihtiyaç sahibi noktalara taşınmış bulunmaktadır. Batıdan özellikle İncirlik ve Antep havalimanlarına taşımaya başladık. Seferlerimiz devam ediyor. Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte ve milletimizin yanında. Yarından itibaren 1500 personelimiz daha çalışmalara dahil olacak. Yine yardımlar ve yaralılarımız için gemilerimizi de seferber etmiş durumdayız.

Haberin Devamı

 

 

21.30: İngiltere Kralı III. Charles yaptığı yazılı açıklamada, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler için Türkiye’ye taziyelerini sundu.

21.25: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti, 31 bin 777 yaralımız var.

21.00: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personeli sahada. 7 ülkeden ilave ekiplerin hızlı bir şekilde intikali için gerekli çalışmaları yapıyoruz. 50 binin üzerinde yatak kapasitesine ulaştık deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın gelip kalabilmesi için. Vatandaşlarımız Antalya'da yerleşme imkanına sahip olacaklar. Vatandaşlarımızın bu bölgeye intikali için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Antalya'ya bugün insani yardım yapan uçakların dönüşte vatandaşlarımızı getirmesi için planlama yapıldı. 

Haberin Devamı

 

 

20:49: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

TOPLAM 422 DEPREM MEYDANA GELDİ

20.12: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin etkilediği Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını havadan inceledi.

19.45: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Devletimiz tüm imkanları ile bölgede. Çok geniş bir alan etkilendi bu depremde. Şu ana kadar hayatını kaybeden vatandaş sayısı 4 bin 544, yaralı 26 bin 721, yıkık bina sayısı ise 5 bin 775.

18.50: AFAD: İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 422 deprem meydana gelmiştir.

 

 

18.45: AFAD: "SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3 bin 703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 22 bin 286 vatandaşımız yaralanmıştır. "

17.04: Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler sebebiyle enerji hatlarında ve baz istasyonlarında oluşan hasarı onarım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Açıklamada, bölgede iletişimin mobil baz istasyonları üzerinden devam ettiği vurgulanarak, “Yüksek trafik oluşumunu engellemek için telefonlar sadece acil aramalar için kullanılmalıdır. Haberleşmeler kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılmalıdır" denildi.

17.00: Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülkemizin depremle mücadele ettiği bu elim dönemde, haksız fiyat artışına sebebiyet verdiği tespit edilen ilgililer hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak, yaşatılan hiçbir suistimal cezasız kalmayacaktır.

 

 

16.21: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

15.20: TFF, 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

OHAL İLAN EDİLDİ

14.48: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerde 3 bin 549 kişinin hayatını kaybettiğini 22 bin 168 kişinin yaralandığını açıkladı. Bölgeye toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. Ülkedeki tüm vatandaşlarımız kan bağışı yapıyor. Çok sayıda personel arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildi. Emniyet teşkilatımız tüm unsurlarıyla sahadadır. Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi. Olağanüstü hal 10 ili kapsayacak, 3 ay sürecek.

14:29 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK, başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirdi.

14:24 Depremden zarar gören vatandaşların öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satılacağı e-Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği (e-Seferberlik) başlatıldı.

13.53: Yardım ekipleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Koca Yusuf isimli kargo uçağı ile Atatürk Havalimanından Adana'ya gidiyor.

13.19: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları koordine edecek.

13.04: Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu madencileri birlikte tahlisiye ekipleri askeri uçakla yardım için yola çıktı.

12.46: AFAD, saat 12.10 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.

12.29: Milli Savunma Bakanlığı (MSB); Hava Kuvvetlerine ait uçakların, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin Ankara'dan Adana'ya ulaşımını sağladığını bildirdi.

12.25: Ticaret Bakanlığı: Acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak Bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır.

11.38: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Oktay 20 bin 534 kişinin yaralandığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Bu sabahtan itibaren hava araçlarını daha rahat kullanmaya başladık. Vinç ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili sahada ciddi yol alındı. Sahaya sevk edilen 500'ü geçti. 6 A400m, 6 C130, 19 CN235, 4 KC135 tanker uçakları ve 26 helikopter sahada. Yoğun şekilde Adana Havalimanı lojistik üs haline geldi. Hatay-Reyhanlı'ya bugün elektrik verilmeye başlanacak.

HATAY-MARAŞ VE ADIYAMAN'DA GÖREVLİ ARAÇ DIŞINDA GİRİŞE İZİN YOK

Yollarla ilgili Hatay - Reyhanlı yolunda alternatif yol kullanılmakta. Antep-Nurdağı yolu özellikle görevli araçları için açılmış durumda. Özellikle afet bölgelerinde ulaşım son derece kritik. Bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli. İşi olmayan vatandaşların bu bölgelere girmemesini rica ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde, Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların geçişini durdurmuş durumdayız. Diğer illerde de gerek olduğunda aynı tedbir uygulanacak.

11.24: Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının ortak operasyonları çerçevesinde Türkiye'ye 150 kişilik ekip gönderdi.

10.55: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı." denildi.

10.36: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in talimatıyla seyyar sahra hastanesi ile 41 profesyonel tıbbi ve tıbbi olmayan personeli taşıyan uçağın, Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ndan ayrıldığı açıklandı. Acil Durumlar Bakanlığı’nın organizasyonuyla Adana’ya gelmesi beklenen uçakta ayrıca çadır, yatak, ısıtıcı ve diğer ekipmanların bulundu belirtildi.

10.30: Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, 'Gün bir olma, beraber olma, kenetlenme ve aynı hissiyatla kucaklaşma günüdür. Devlet ve hükümet deprem bölgesinde teyakkuzda' dedi.

10.11: Malatya'nın Pötürge ilçesinde 5.3 şiddetin bir artçı daha meydana geldi.

10.05: Bakan Kurum açıklamasında, "Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. Depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz sayın Cumhurbaşkanımızın da Ankara'da AFAD'da takibi süreci, AFAD'ın koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. 10 ilimizde doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk depremden sonra bazı binalar yoruldu. Bu acı tarif edilemez. İkinci 24 saate girildi. 72 saat bizim için çok kıymetli. Daha önceki depremlerde dahi 100. saatte vatandaşlarımıza ulaşmıştık." dedi.

09.37: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Depremin etki alanı 110 bin kilometrekare. Şu ana kadar 285 artçı deprem meydana geldi. Yaşamını yitiren kişi sayısı 3 bin 381, 20 bin 426 yaralı var. Teyitlenmiş yıkılan bina sayısı 5 bin 775.


08.50: Japonya hükümeti tarafından görevlendirilen 18 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgelerinde çalışmalara katılmak üzere Türkiye'ye geldi. Arama kurtarma ekibi şefi Hideaki Yamamoto, Japonya olarak Türk halkının yanında olduklarını söyledi.

06.40: 26 SAAT SONRA GELEN MUTLULUK

Hatay merkezde arama çalışmaları yapan ekipler, bir binadan sesler geldiğini tespit etti. Bunun üzerine belirlenen binada çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, 2 çocuğu sağ olarak bulundukları yerden çıkardı. Büyük bir sevinç yaşanırken, çocuklar ambulansla tedavi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.

05.55: Osmaniye'de depremin 25. saatinde Bilge Apartmanı enkazında bir kişi sağ olarak kurtarıldı.

AFAD BAŞKANI SON DURUMU AÇIKLADI

04.25: AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 921'e yükseldiğini, yaralı sayısının da 15 bin 834 olduğunu açıkladı.

03.50: Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem neticesinde Adana'da 109 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişinin ise yaralı olduğu öğrenildi.

03.35: Hatay’da meydana gelen depremde yaralananlar, ambulanslarla getirildikleri gemiyle Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

02.35: Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Malatya'da yıkılan bir binanın altında kalan 3 yaşındaki Miran, 22 saat sonra enkazdan sağ kurtuldu.

01.25: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'deki deprem nedeniyle kurtarma ekiplerinin yanı sıra depremde yaralananların tedavisi için sahra hastanesi gönderdi.


01.15: MSB: Hava Kuvvetlerimize ait bir uçak ile 45 yaralı vatandaşımız tedavi için Adıyaman’dan İstanbul’a getirildi.

01.06: İGA Afet Yardım ekibi deprem bölgesine gitmek için İstanbul Havalimanı’ndan yola çıktı.

00.54: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne depremde yaralanan vatandaşlar getiriliyor.

00.34: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını, 7 bin 840 kişinin de enkazdan çıkarıldığını bildirdi. Oktay ayrıca, 'Barajların tümü kontrol edildi, herhangi bir sorun yok.'' dedi.

00.30: MSB: Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla, Hatay’da kahraman silah arkadaşlarımız Ulş. Uzm. Çvş. Hakan AL, P. Er Mert Can SÜMBÜL ve P. Er Eren TAŞKIN şehit olmuşlardır.

'KAN BAĞIŞI TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR'

00.25: Kızılay Başkanı Kerem Kınık CNN TÜRK'e bağlanarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gerek arama kurtarma faaliyetleri, gerekse barınma gibi ihtiyaçlardan dolayı milli kapasitemizi seferber etmiş durumdayız. Marmara Depremini iki kere yaşadık gibi bir durum var. Kış ve çok ağır şartlarda yaşadığımızı düşününce çok ciddi şartlarla karşı karşıyayız. Kan bağışı talebimiz devam ediyor. 40 bin ünite civarında kan bağışı aldık. Yarın öğleye doğru kan alma işlemlerine yeniden başlıyoruz. Vatandaşlarımızdan randevu alarak gelmelerini rica ediyoruz.

00.21: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Şubat 2023 Salı günü, deprem felaketinin yaşandığı Hatay'ı ziyaret edecek.