Gündem Osmanlı yadigarı kent kaynıyor! Güvenlik uzmanı dikkat çekti: Başrolde yine ABD ve İran var

Osmanlı yadigarı kent kaynıyor! Güvenlik uzmanı dikkat çekti: Başrolde yine ABD ve İran var

Paylaş
Osmanlı yadigarı kent kaynıyor! Güvenlik uzmanı dikkat çekti: Başrolde yine ABD ve İran var

Irak'ın en önemli şehirlerinden biri olan Kerkük'te bir devlet binasının KDP'ye verileceği haberi ile ortalık bir anda karıştı. Bölgenin asıl sahibi olan Türkmenler, yanlarında Arap gruplarla birlikte bu kararı protesto etmeye başladı. Bunun karşılığında KDP tarafı da protestolara başladı ve yaşanan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybederken 14 kişi yaralandı. Kerkük'teki gerilimdeki son gelişmeleri değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, bölgedeki kritik ABD ve İran detayına dikkat çekti.

Ömer Faruk Ekinci - Posta.com.tr | Irak’ın Kerkük şehrinde Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) dönüşü sonrası başlayan protestolar büyük olaylara neden oldu.

Haberin Devamı

Şehirde uzun yıllardır yaşayan ve şehrin asıl sahibi olarak görülen Türkmenler ve Arap gruplar, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı ana karargah binasının KDP’ye teslim edilmesi nedeniyle protesto düzenledi.

Bina önünde çadır kuran Türkmen ve Arap gruplar, bu binanın siyasi faaliyetler için kullanılmasına karşı çıkarak KDP’nin yerleşmesine itiraz etti.

Öte yandan kapanan yolları protesto eden KDP yanlısı bir grup ise Rahimava bölgesinde lastik yaktı. Olay yerinden dumanlar yükselirken, ambulansların da bölgeye sevk edildiği görüldü.

Gerginliğin tırmandığı Kerkük’te Güvenlik güçleri ile KDP’ye bağlı guruplar arasında yaşanan gerginlik devam ederken KDP destekçisi protestocularla güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede 1 kişi hayatını kaybederken 10 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Olayların ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük'te olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerine operasyon başlatması talimatını verdi.

Başbakan Sudani, Kerkük'ün güvenliğini bozmaya çalışanların hangi taraftan olursa olsun gözaltına alınmasını isteyerek, kentte güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Kerkük Emniyet Müdürlüğü, protestoların ardından yaşanan kargaşadan sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı.

4 KİŞİ ÖLDÜ, 14 KİŞİ YARALANDI

Yasağın kaldırılmasıyla protestolar nedeniyle 1 haftadır trafiğe kapatılan Kerkük-Erbil yolu yeniden araç geçişlerine açıldı. Yolun açılmasını isteyen KDP yanlısı protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddet olaylarında can kaybının 4’e, yaralıların sayısının ise 14’e yükseldiği açıklandı.

Kerkük Valiliği, kentte yaşanan şiddet olaylarının ardından Irak Petrol Bakanlığı’na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı ana karargah binasının KDP’ye teslim edilmesine ara verildiğini duyurdu. Bina önündeki protestoların sona erdiği aktarıldı.

TÜRKİYE’DEN KRİTİK TEMAS: TÜRKMENLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kerkük’te yaşanan olaylarla ilgili olarak İran ile temasa geçti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın daveti üzerine Tahran’a gelen Fidan, mevkidaşı tarafından karşılandı. Fidan, Abdullahiyan ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve İran’ın bölgedeki iki büyük devlet olduğunu vurgulayan Fidan, “Bu büyüklük beraberinde de sorumluluk getiriyor. Bu sorumluluk bölgemizdeki barışın ve istikrarın sağlanmasını bize mecbur kılan bir sorumluluk” dedi.

Haberin Devamı

Fidan, “Ortak sınır güvenliği, ticaret, terör ile mücadele, yüksek öğretim gibi pek çok konuda müzakere ettik. Görüşmelerimizi paylaştık. Terör ile mücadele konusunda da beklentilerimizi birbirimize aktardık” derken, Kerkük’teki olaylara da değindi. “Kerkük’teki olayları üzüntü ve büyük kaygıyla karşılıyoruz” diyen Fidan, “Türkmenlerin haklarının korunması, Irak politikamızın ana politika unsurları arasında yer alıyor. Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

FİDAN VE KALIN'A TALİMAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak'ın Kerkük kentinde yaşanan olaylarla ilgili MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a talimat verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kerkük'teki durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledim. Barzani ailesiyle görüşmeler yapıldı, Sudani ile görüşmeler yapıldı. Bugün itibariyle hava sakin gözüküyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"İSTİHBARAT BİRİMLERİMİZ KONUYU SIKI TAKİP EDİYOR"

Kerkük'te yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kerkük konusuyla ilgili olarak da gerek Dışişleri Bakanım Hakan Fidan gerekse istihbarat birimlerimiz konuyu sıkı takip ediyorlar. İşin sıkı sıkıya takibi neticesinde gerek Irak Başbakanı Sayın Sudani ile yapılan görüşmeler gerekse oradaki muhataplarıyla yapılan görüşmeler neticesinde şu anda Kerkük'te nispeten sakin bir hava var." dedi.

"Dışişleri Bakanım Hakan Fidan'a ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'a durumu yakından takip etmeleri gerektiğini de söyledim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Barzani ailesiyle görüşmeler yapıldı, Sudani ile görüşmeler yapıldı. Dün de Dışişleri Bakanım Hakan Fidan'ın İran'da yaptığı açıklamalar neticesinde bugün itibariyle hava sakin gözüküyor. Konuyu takip ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"BU COĞRAFYANIN HUZURUNUN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük'ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı. Kerkük'ün yapısını bozacak her eylem, Irak'ın bütünlüğünün bozulması demektir. Türkmen yurdu Kerkük, yüzlerce yıldır farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzurunun, bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz.

KERKÜK’ÜN YAKIN TARİHİ

Bölgedeki gerilim ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Kerkük şehrinin geçmişiyle ilgili detayları şöyle aktardı:

Özellikle 2003 yılında ABD’nin Irak’a başlattığı işgal ile birlikte KDP ve KYB başta olmak üzere Kürt gruplarının Kerkük şehrinde etkinliği arttı. Bu gruplar bölgeyi kendileri için bir merkez haline getirdi. Kürt gruplarının ortaya koyduğu dominant tavır ise toprakların gerçek sahibi olan Türkmenleri ve uzun yıllardır bölgede yaşayan Arap halkı rahatsız etti.

KDP lideri Barzani’nin bölgede bir referandum yapılması için çabalar sarf ettiğini söyleyen Ağar, Barzani’nin ilk başvurduğu ülkenin ABD olduğunu ancak ABD’den beklenen desteğin alınamadığını belirtti. Daha sonra Barzani yönetiminin kendi başına bu referandumun karşı tepkileri tetiklediğine dikkat çeken ağar, yaşanan olayların ardından peşmergelerin Kerkük’ten çıkarıldığını söyledi.

ÇATIŞMA KAÇINILMAZ OLDU

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bölgedeki binanın KDP’ye verileceğini duyurmasının ardından başta Türkmenler ve Araplar olmak üzere İran güdümlü bazi örgütlerin bu karara karşı çıktığını belirten Ağar, şehirde yaşayan Kürtlerin de mobilize olması ile birlikte çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Pek çok etnik kökene ev sahipliği yapan Irak’ta bu tarz provokasyon olaylarının sık sık olduğu sebebiyle bu olayın sebebi olarak net bir şey söylenemeyeceğine dikkat çeken Ağar, ABD’nin yakın zamanda yaşanan gerilime müdahil olduğu ile ilgili duyumlar bulunduğunu söyledi.

BÖLGEDE KRİTİK ABD VE İRAN DETAYI

İlerleyen dönemlerde bölgede pek çok gerilimin yaşanabileceğine dikkat çeken Ağar, “Bölgedeki gerilim İran ve ABD’nin yapacağı hareketlere, alacakları önlemlere bağlı. Biz Türkiye olarak, bölgenin asıl sahibi olmasına rağmen bölgede ötekileştirilme yoluna gidilen Türkmenlere desteğimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.