Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da! Sisi tarafından törenle karşılandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da! Sisi tarafından törenle karşılandı

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da! Sisi tarafından törenle karşılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından resmi törenle karşılandı.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde 2013 yılında başlayan siyasi kriz, 2020’de başlatılan normalleşme süreciyle sona ermişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Kasım 2022’de Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın açılış töreninde ilk kez bir araya gelerek tokalaşmış, daha sonra 2023’te Yeni Delhi’deki G20 Liderler Zirvesi’nde ve Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde görüşmüştü. Karşılıklı büyükelçi atamalarından sonra gelen Mısır ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkileri en üst seviyeye çıkaracak.

12 YIL SONRA İLK ZİYARET

Mısır’a son ziyaretini Başbakan olarak 17-18 Kasım 2012 tarihlerinde Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 2. toplantısı vesilesiyle yapan Erdoğan, 12 yıl sonra ilk kez Mısır’a ziyarette bulundu. Bu ziyaret ayrıca Cumhurbaşkanı sıfatıyla Mısır’a yaptığı ilk ziyaret olma özelliği de taşıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı.

Törende Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

MASADA HANGİ BAŞLIKLAR VAR?

Erdoğan-Sisi görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Masadaki en önemli başlıklar ise, ikili ticaret hacminin artırılması, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi için yapılan girişimler, Doğu Akdeniz’de enerji iş birliği ve insansız hava araçları (İHA) anlaşması olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da Sisi tarafından törenle karşılandı