Gündem Türkiye bu mesajı konuştu

Türkiye bu mesajı konuştu

Paylaş
Türkiye bu mesajı konuştu

Marmara dün sabah 3 dakika arayla, merkez üssü Mudanya açıkları olan iki ayrı depremle sarsıldı. 5.1 büyüklüğündeki ilk depremden saniyeler önce android sistemli telefonlara gelen uyarı mesajı ise 'hayat kurtarıcı' olarak yorumlandı.

Sabah saat 10.42'de yerin 9 kilometre derinliğinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki ilk deprem, Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da da hissedildi. Büyükşehirlerde insanlar kendilerini panikle cadde ve sokaklara attı. 3 dakika sonra da Mudanya açıklarında aynı noktada bu kez 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. İlk depremin ardından tam 13 artçı sarsıntı kaydedildi. Can ve mal kaybı olmadı. Sadece Mudanya ilçe belediye binası hasar gördü ve boşaltıldı.

Haberin Devamı

ÖNCÜ MÜ, DEĞİL Mİ?

İlk açıklama Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Görür "Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun bir parçası. 1999 depremlerinde stres kaybına uğradı. Şu an bir sıkıntı görmüyorum. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz" dedi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise 5.1'lik depremin öncü deprem olduğunu belirterek, "Güney fayın İmralı yakınında oluşturması beklenen deprem 6.4'tür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" açıklamasında bulundu.

DEPREMDEN ÖNCE GELDİ

Mudanya'daki 5.1'lik depremden önce android işletim sistemini kullanan cep telefonlarına uyarı gitti. Bu uyarı kimi telefonlara depremden 1 dakika önce, kimilerine 10 saniye önce yollandı. Sistem, android işletim sisteminin sahibi olan Google tarafından uygulanıyor.

Haberin Devamı

NASIL TAHMiN EDiLEBiLiYOR?

Google, android işletim sistemine sahip telefonların verilerini işleyebiliyor. Aslında depremi önceden belirlemiyor. Deprem başladığı anda telefondaki sismografik sensörler harekete geçip sarsıntıyı tespit ediyor. Bu sensörler depremin büyüklüğünü de yaklaşık olarak hesaplayabiliyor. Sistem 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde harekete geçiyor.

Depremin merkez üssündeki telefonlardan alınan deprem bilgisi, daha uzaktaki telefonlara mesaj olarak gönderiliyor. Bir sarsıntının yayılım hızı saniyede 5-6 kilometre olarak hesaplanıyor. Telefonun, merkez üsse uzaklığına göre mesaj siz sarsıntıyı hissetmeden 1 saniye, 10 saniye, 20 saniye ya da 1 dakika önce ulaşabiliyor.

Deprem bölgesine ne kadar yakınsanız sarsıntı size o kadar çabuk ulaşıyor. Doğal olarak hazırlanma şansınız daha az oluyor. Ancak uzaksanız, daha fazla vaktiniz olabiliyor. Böylece birçok hayat kurtulabiliyor.

Sistemden yararlanabilmek için uyarı bölümünü açmanız gerekiyor. Telefonunuzun Ayarlar > Konum > Konum Servisleri > Deprem Uyarıları bölümüne girip sistemi aktif hale getirmelisiniz.