Gündem Türkiye'nin gurur günü! İlk milli muharip uçağımız 'KAAN' gökyüzünde

Türkiye'nin gurur günü! İlk milli muharip uçağımız 'KAAN' gökyüzünde

Paylaş
Türkiye'nin gurur günü! İlk milli muharip uçağımız 'KAAN' gökyüzünde

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN, dün ilk uçuşunu Ankara'da başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, KAAN ile 5'inci nesil muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer aldı.

KAAN, bugüne kadar fırlatma koltuğu, tam boy statik, iniş takımı, sistem, yakıt, motor çalıştırma gibi birçok yer ve taksi testlerini başarıyla geçmişti. KAAN, ilk uçuş testi için dün sabah pilot Barbaros Demirbaş yönetiminde Ankara Mürted Havaalanı'ndan havalandı. 8 bin feete kadar yükselen uçak, 15 dakika havada kaldıktan sonra havaalanına başarıyla iniş yaptı. Uçuş sırasında KAAN'a yine Türkiye'de modernleştirilen bir F-16 uçağı eşlik etti.

Haberin Devamı

KRiTiK BiR AŞAMAYDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Türkiye, kendi 5’inci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı geride bıraktı. Dosta güven, düşmana korku salan KAAN’ımızın diğer testlerini de tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de "Sadece 5'inci nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız" dedi.

F-16'NIN YERİNİ ALACAK

KAAN, radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilmiş çift motorlu, düşük görünürlüklü, gelişmiş atış sistemleri ve çift fonksiyonlu radar gibi özelliklere sahip. Uçak, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve elektro optik 360 derece gözetleme sistemini kullanacak ve dördü gövde içinde, dördü gövdenin yanlarında olmak üzere toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabilecek. 2028 yılında TSK'nın envanterine girecek olan KAAN'ın kademeli olarak F-16 uçaklarının yerini alması planlanıyor.

Haberin Devamı