Gündem Yıllardır yoğurtsuz yoğurt mayalıyorlar! Şifalı suyun sırrı

Yıllardır yoğurtsuz yoğurt mayalıyorlar! Şifalı suyun sırrı

Paylaş
Yıllardır yoğurtsuz yoğurt mayalıyorlar! Şifalı suyun sırrı

Muş'taki Kondırman Mağarası’ndan çıkan su yıllardır köylüler tarafından yoğurt mayası olarak kullanılıyor. Karabey köyüne bağlı Kamış mezrasında bulunan Kondırman Mağarası’ndan çıkan su, yıllardır yoğurt mayası olarak kullanılıyor.

Şifalı olduğuna inanılan su ile süt mayalayan köylüler, haftada bir at sırtında sarp dağları geçerek mağaradan su alıyorlar. Buradan alınan su, daha önce kaynatılan sütün içine katılarak etrafı sarılıyor. Bir gece boyunca bekletilen süt ise yoğurt haline geliyor. Su dışında herhangi bir maya kullanmayan köylü kadınlar, suyun şifa olduğuna da inanıyor.

Haberin Devamı

At sırtında patika yolları aşarak mağaradan su alan Yusuf Demir, “Burası Kondırman Mağarası. Efsaneye göre buradan geçen bir kervan çok hasta olan bir tüccarı bu mağarada terk ediyor. Buradaki suyu içen tüccar bir süre sonra sağlığına kavuşarak kervana yetişiyor. Tüccarı karşılarında gören kervan, şifanın sırrını soruyor. Hasta tüccarda mağaradan içtiği sudan bahsediyor. Geçmişten beri atalarımız o günden sonra bu mağarada çıkan suyu şifalı olarak kabul etmiş. Bizlerde burada ki suyu şifalı olarak kabul ediyoruz. Bugün de sütü mayalamak için suyumuz bitmişti. Buraya çıkmak oldukça zor. Bu yol çok zorlu bir yol, herkes çıkamıyor. Biz gençler at sırtında patika yolları aşarak buraya su almaya geliyoruz. Sütü mayalamak için sadece bu suyu kullanıyoruz. Su ile birlikte başka hiçbir maya kullanmıyoruz. Bu su ile mayaladığımız süt çok güzel ve yağlı oluyor. Kaymağı çok güzel tutuyor” dedi.

Haberin Devamı

Mustafa Demir (55) isimli vatandaş ise su ile mayalanan sütün yoğurt olduğuna şahitlik yaptığını ifade ederek, “Kandırman Mağarası’nda bulunan bu şifalı suyu maya yerine süte katıyoruz ve çok güzel bir yoğurt oluyor. Bu su ile mayalanan sütün yoğurt olduğuna bizzat şahit oldum. Bu yoğurt çok bereketli ve lezzetli oluyor” şeklinde konuştu.