Gündem Zeynep için gönüllü olur musunuz?

Zeynep için gönüllü olur musunuz?

Paylaş
Zeynep için gönüllü olur musunuz?

Sivas’ta 4 yaşındaki Zeynep Asel Balk, Beta Talasemi Majör, bilinen adıyla Akdeniz Anemisi hastası. Hayatta kalabilmesi için üç haftada bir kan takviyesi yapılan Zeynep Asel’in iyileşebilmesi ilik nakline bağlı. Balk çifti vatandaşlara, “Kızılay’a giderek gönüllü donör olun” çağrısı yaptı.

Sivas’ta iki çocuk sahibi Serkan- Hümeyra Balk çiftinin 4 yaşındaki kızları Zeynep Asel’e 15 aylıkken kabızlık, yüksek ateş ve büyüme geriliği şikayetleriyle gittikleri hastanede Beta Talasemi Majör teşhisi konuldu. Gelişimi yaşıtlarından en az bir yaş geride olan Zeynep Asel’e yaşayabilmesi için üç haftada bir kan takviyesi yapılması gerekiyor. Balk çifti her üç haftada bir kızlarını bu nedenle Kayseri Erciyes Üniversitesi KANKA Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi’ne götürüyor.

Haberin Devamı

KAN DEĞERLERİ DÜŞÜYOR

“Kızım kan almazsa yaşayamıyor. Üç haftada bir kan değerleri düşüyor” diyen Serkan Balk, “Kan takviyesi bir nevi pansuman gibi. Eğer böyle giderse dalağı etkilenebilir, kalp ritminde bozulmalar olabilir. Uzuvları zarar görür. Zeynep’in acilen ilik transferi olması gerekiyor” dedi. Balk çifti kızları için vatandaşlara çağrıda da bulundu: “Lütfen Kızılay’a gidip gönüllü donör olun. Donörlerinizle nice Zeyneplerin hayata tutunmasına vesile olursunuz. Bugün bizim başımıza geldi, yarın sizin başınıza da gelebilir.”

BETA TALASEMİ NEDİR?

Akdeniz bölgesinde sık görülen, bu nedenle halk arasında Akdeniz Anemisi olarak bilinen Beta Talasemi, kalıtsal yani ebeveynlerinden çocuklarına genlerle aktarılan bir kan hastalığı. Sürekli kan transfüzyonu gerektiren anemiye neden oluyor.

Haberin Devamı