Hamur işiyle formda kalın!

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, ev hanımlarına tam buğday unlu ve kepekli içerikleri kullanarak nasıl hem lezzetli hem de düşük kalorili hamur işleri yapabileceklerinin formülünü 5 özel tarifle veriyor

Cumartesi, 07 Şubat 2015 - 12:41

Hamur işiyle formda kalın!

Kış mevsiminde evlerimizde daha çok vakit geçirmeye başlamamız, sevdiklerimizle ellerimizle hazırladığımız lezzetli sofralarda buluşmamızla sonuçlanır çoğu zaman… Türk insanı olarak vazgeçemediğimiz hamurişleri ise bu sofraların adeta baştacıdır.  Ancak biz Türk kadınları olarak hem lezzetten ödün vermek istemeyiz hem de kilo almaktan çekiniriz. Beslenme Uzmanı Banu Topalakçı Salman’a göre; bu problemin en büyük çözümü, sağlıklı ve tok tutan içerikleri kullanarak farklı lezzetleri denemekte ve dengeli beslenmekte.

Salman, kepekli galeta, mısır unlu poğaça, tahıllı ekmek, tam buğday unlu lavaş ve tam buğday unlu dızmana gibi özel tariflerinin yanı sıra önerilerini şöyle sıralıyor:

ÖZEL KARIŞIMLAR KULLANIN, TAHIL ORANINI ARTIRIN

“Piyasada Simit Karışımı ve Poğaça Karışımı gibi ürünlerin yanı sıra Glutensiz Ekmek Karışımı, Glutensiz Kek Karışımı gibi glutensiz beslenmeye uygun özel karışımlar yer alıyor. Bu karışımlarla evinizde rahatça uygulayabileceğiniz tariflerle örneğin kabaklı kiş, ıspanaklı turta, yulaflı kurabiye, yulaflı muffin, yulaflı cup cake, kepekli simit ve poğaçalar yapabiliyorsunuz. Lifi ve tahıl oranını artırarak ama farklı baharat ve lezzet katan gıdalar da ekleyerek sofralarda hem sağlıktan hem de lezzetten ödün vermiyorsunuz."

İŞTE CAZİP 5 ÖRNEK HAMUR İŞİ TARİFİ

1- KEPEKLİ GALETA  (6 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:

•  ,5 su bardağı ince kepek  (100 g)
• 3,5 su bardağı buğday unu (400 g)
• 1 paket kuru maya  (11g)
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı  (30 g)
• 1 tatlı kaşığı şeker (10 g)
• 2 çay kaşığı tuz (7,5 g)

Üzeri için:

• 3 su bardağı su  (500 ml)
• 2 su bardağı kalın kepek (200 g)

HAZIRLANIŞI

Malzemelerin tamamını karıştırın ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru cevizden küçük (30g) parçalara bölün, yuvarlayın. Her bir parçayı fırın tepsisi boyutunda, çubuk şeklinde uzatın. Soğuk suya daldırın ve kalın kepeğe bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Oda sıcaklığında (25-28°C)  kabarana kadar mayalandırın. Önceden ısıtılmış 160-170°C ısılı fırında 30-35 dakika galetalar kuruyana kadar pişirin.

MISIR UNLU POĞAÇA (6 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:

• 1 su bardağı + 1 kahve fincanı mısır unu  (150 g)
•  3,5 su bardağı buğday  (350 g)
• ½ paket yaş maya   (21 g)
• 1 su bardağı light süt  (200 ml)
• ½ çay bardağı ılık su (50 ml)
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı (25 g)
• 1 yemek kaşığı light margarin  (25 g)
• 1 adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı tuz (10 g)
• 1 tatlı kaşığı şeker (10 g)

Üzeri için:

• 1 adet yumurta
• Çörek otu

İç malzeme:

• Lor peyniri + light beyaz peynir karışımı  (200g)
• 5-10 dal yeşil soğan (sadece yeşil yaprakları)         

HAZIRLANIŞI

Hamur malzemelerinin tamamını karıştırın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. 70 g’lık parçalara bölün. Her bir bezeyi yuvarlayın. Bezelerin üzerini nemli bir bezle kapatın ve 5-10 dakika dinlendirin. Soğanları ince ince kıyın, lor-peynir karışımına ekleyin ve karıştırın. Hamur bezelerini çay tabağı büyüklüğünde açın ve ortalarına peynirli karışımdan koyup, poğaça şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepsinin üzerini nemli bir bezle kapatıp oda sıcaklığında (25-28°C) kabarana kadar mayalandırın. Üzerine çırpılmış yumurta sürün, çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 170-180°C ısılı fırında 15 dakika pişirin.

TAM BUĞDAY UNLU LAVAŞ  (4 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:

• 2,5 su bardağı tam buğday unu (300g)
• 1 paket kuru maya (11 g)
• 1 su bardağı + 1 çay bardağı çavdar unu (187,5g)
• 2 yemek kaşığı yulaf kepeği (12,5g)
• 2 çay kaşığı tuz (7,5 g) (isteğe bağlı) 
• 1,5 su bardağı + 1 kahve fincanı su (320g)

HAZIRLANIŞI

Hamur malzemelerinin tamamını karıştırın ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Hamurunuzu 10 dakika dinlendirin. 90 g’lık parçalara bölün, yuvarlayın ve üzerini kapatarak 5 dakika dinlendirin. Hamurları pasta tabağı büyüklüğünde merdane ile açın (fazla un kullanmayın). Açılan hamurların üzerini ince bir bezle kaparatak 15-20 dakika bekletin.  Büyük boy teflon tavayı ocakta  ısıtın. Lavaşların her iki yüzü pişene kadar alt-üst ederek pişirin. Pişen lavaşlarınızı kurumaması için bir bezin arasına üst üste koyup, sarın.

TAHILLI EKMEK  (4 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:

• 1 su bardağı+1yemek kaşığı çavdar unu (125 g)
•  2 su bardağı tam buğday unu(200g)
• 1 su bardağı +2 yemek kaşığı beyaz un (150g)
• 4 yemek kaşığı yulaf kepeği (25g)
• ½ paket  yaş maya (25g)
• 2 çay kaşığı tuz (7,5g)  (isteğe bağlı)
• 2 yemek kaşığı keten tohumu  (25g)
• 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi   (50g)
• 1,5 su bardağı+1 kahve fincanı su (38°C)  (320ml)

HAZIRLANIŞI

Çavdar unu, tam buğday un, yulaf kepeği, yaş yuva maya ve ılık suyu karıştırın ve yoğurun. Yoğurmanın tamamlanmasına birkaç dakika kala keten tohumu ve yulaf ezmesini ekleyin. Homojen olana kadar yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamurunuza somun ekmeği şekli verip,  dikdörtgen teflon kalıbını yağlayın, hamuru kalıba yerleştirin, üzerini nemli bir bezle kapatın. Oda sıcaklığında(25-28°C) iki kat kabarana kadar mayalandırın. Önceden ısıttığınız 200-210°C’lik  fırına kalıbı yerleştirin, üzerine ve fırının içine su püskürtün (kabuk tutmaması ve daha iyi kabarması için). 25-30 dakika pişirin. Pişen ekmeği kalıptan çıkarın ve bir bezin arasına sarın.

TAM BUĞDAY UNLU DIZMANA  (6 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:

• 4 su bardağı tam buğday unu (500 g)
• ½ paket yaş maya  (25 g)
•  5 yemek kaşığı zeytinyağı  (50 g)
•  1 su bardağı  light süt   (200 ml)
•  ½ su bardağı  ılık su (85 ml)

Garnitür:

• Lor peyniri (150 g )
• Light beyaz peynir (50g)

Sos:

• Light yoğurt (200 g)
• 1 adet yumurta
• Ayçiçek yağı ( istenmezse konulmayabilir) (50 g)

HAZIRLANIŞI

Hamur malzemelerinin tamamını karıştırın ve yumuşak, pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 10 -15 dakika dinlendirin. Hamuru 3 parçaya bölün. Her bir parçayı 10x30cm ebatında elinizi hafif yağlayıp, bastırarak bir cm kalınlığında açın. Üzerine peynir karışımını yerleştirin ve hamuru karşılıklı iki ucundan tutarak kapatın. Hamurları 3-4 cm eninde parçalara bölün. Yağlanmış tespiye aralarında birer parmak boşluk kalacak şekilde yan yana yerleştirin. Üzerlerine elinizle hafifçe bastırın. Üzerini nemli bir bez ile kapatarak oda sıcaklığında (25-28°C) iki kat kabarana kadar mayalandırın. Mayalanan hamurun üzerine, çırpılmış yumurta, yoğurt ve ayçiçek yağı karışımını yayın. Önceden ısıtılmış 180-190°C ısılı fırında alt üst kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.