Sağlık Hayatın sırrı vücut saatinde

Hayatın sırrı vücut saatinde

Paylaş
Hayatın sırrı vücut saatinde

Yapılacak işler için vücudumuzun ideal saatleri olduğu ortaya çıktı. Hangi işin hangi saatte yapılması gerektiği genlere kodlanmış

Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Doçent Dr. Kürşat Karacabey, ne zaman ne yapmamız gerektiğini vücut saatimize göre anlattı:

Haberin Devamı

GECE 1 İLE 2 ARASI: Dikkatin en düşük olduğu saat. Bu saatte çalışanlar hata yapıyor. Çünkü vücut kendini uykuya ayarlamış. İstatistiklere göre trafik kazaları en çok bu saatte oluyor.

GECE 03.00: Bu saatte insan içine dönüktür. Bunalıma girme ve intihar eğilimi yüksektir.

GECE 04.00: Yeni güne hazırlanan vücut enerji üretir. Kan basıncı yükselir, damarlar gerilir. Kalp krizi geçirme oranı yüksektir. Kalp hastaları ve erken saatte spor yapanlar dikkatli olsun.

Kahvaltıyı kaçırmayın

SABAH 5-6 ARASI: Gün başladığı için stres hormonu 6 katına çıkar.

SABAH 7: Vücut uyanmıştır ama kaslar ve eklemler hâlâ soğuktur. Bu saatte spor yapmayın. Sindirim sistemi iyi çalıştığı için kahvaltı yapın. Çünkü karbonhidrat depolanmadan enerjiye çevrilir.

Haberin Devamı

SABAH 8: Nabız ve tansiyon yükseldiği için kalp krizi riski oluşur. Kahvaltıdan sonra sigara içerken dikkatli olun. Damarlar her zamankinden fazla daralmıştır.

SABAH 9-11 ARASI: En verimli çalışma saatleri. Öğrenme ve mantıklı düşünme kabiliyeti en yüksek seviyededir.

ÖĞLEN 12-2 ARASI: Yorgunluğun başlamasıyla uyku hali oluşur. Beyne giden kan azalır. Öğle yemeğinden sonra uyku iyice bastırır. Öğlen uyuyanlarda kalp krizi riski yüzde 30 düşer.

GÜNDÜZ 3: Bu saatte mutluluk hormonu en yüksek seviyeye çıkar. Vücut yeniden enerji üretir, hafızanın kapasitesi artar. Günün ikinci verimli dilimidir.

Her şeyin zamanı var

GÜNDÜZ 4-5 ARASI: Kaslar güçlenirken organlar çok iyi çalışır. Olimpiyat rekorları en çok bu saatlerde kırılmıştır.

AKŞAM 6: Yorgunluk başlar. Mide çok fazla asit salgıladığı için akşam yemeği için ideal zaman.

AKŞAM 7-8 ARASI: Vücut uykuya hazırlanır. Kan basıncı azalır.

AKŞAM 9: Yemek yemenin en tehlikeli olduğu saat. Sindirim sona ermiş, organlar günlük görevlerini noktalamıştır. Bu saatten itibaren yenilen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden bekler. Midede çöpe dönüşen yiyecek kısa sürede sağlığı bozar.

AKŞAM 10: Bu saatten sonra vücut sigaradaki nikotini atamaz. Nikotin vücudu zehirler.

AKŞAM 11: Uyku için en ideal saattir. Stres hormonu azalırken vücut gevşer. Hemen yatağa gidin.

Haberin Devamı

GECE 12: Uyurken vücut yenilenir. Bu yenilenme fırsatını kaçırmamız, yaşlanmamız anlamına gelir.

Şükran YÜCEL/AA