Gündem Hedefimiz dünya markası yaratmak

Hedefimiz dünya markası yaratmak

Paylaş
Hedefimiz dünya markası yaratmak

Başkan Özkan Özgüven, Konya Ereğli’nin hem turizm hem de tarımda büyük değerlere sahip olduğunu söyledi. Özellikle beyaz kiraz alanında oldukça iddialı. Türkiye üretiminin yüzde 90’ını karşıladıklarını anlatan Başkan Özgüven, “Hedefimiz, dünyanın bir numaralı beyaz kiraz üreticisi olmak” dedi

■ Gerek turizm gerek üretim açısından Ereğli’nin potansiyelini anlatır mısınız?

Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş Ereğlimiz, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından 30 civarında ilden daha büyük. Ayrıca tarihi özellikleri ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Turistik zenginliğiyle dünyaca ünlü olan Kapadokya sınırları Ereğli’den başlıyor.

Bitkisel ve hayvansal üretim açısından da önemli bir potansiyele sahibiz. Özellikle önelgesi.

Beyaz kiraz ise ülkemizde sadece Ereğli’de üretiliyor. Kiraz üretiminde ABD’den sonra gelmemize rağmen ihracatımız yeterli düzeyde değil. Bunun da en önemli nedeni ihracata uygun kalitede kiraz üretimi yapamamamız.

■ Beyaz kiraz üretiminin ülke ekonomisine katkısı nedir?

Ereğli’nin yıllık beyaz kiraz üretim miktarı yaklaşık 10 bin ton civarında. Bunun ortalama 7 bin tonu İtalya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Yıllara göre değişmekle birlikte 3-4 milyon dolar ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Ayrıca beyaz kiraz Toroslar’ın eteğine kurulu olan köylerimizin başlıca geçim kaynağı. İlçemizde beyaz kiraz alan ve Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 2 İtalyan fabrika var. İtalya’nın yıllık beyaz kiraz talebi sürekli artıyor. Bu talebi kırmızı kiraz da olduğu gibi beyaz kirazda da maalesef karşılayamıyoruz.

■ Bir çözüm öneriniz var mı?

Türkiye kirazdaki üstünlük avantajını kullanamıyor. El yordamıyla ihracat yapmaya çalışıyor. Yapılması gereken büyük kiraz bahçeleri kurup, tamamen ihracata yönelik kiraz üretimi yapmak. Böylelikle avantajlı konuma yükseliriz.

İlçemiz ekonomisi ve çiftçisinin refah düzeyinin yükseltilmesi için de kiraz üretim alanlarının ve birim alandan alınan ürün miktarının arttırılması ve dış talebin karşılanması şart. Bunun için tekniğine uygun, pazar değeri olan üretim yapılması gerekiyor. Ereğli de yetiştirilen beyaz kiraz, Türkiye’de yetiştirilen en iyi kalite kirazdır. Lezzeti, sertliği ve aromasının üstüne yok.

■ Bu konuda belediye olarak neler yapıyorsunuz?

Her yıl Temmuz ayının ilk haftasında ‘Beyaz Kiraz Festivali’ düzenliyoruz. Ayrıca İlçe Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Ziraat Odası işbirliğiyle kirazımıza ‘Ereğli Beyaz Kirazı’ adıyla patent alacağız. Son aşamaya geldik.

Yeni çıkan Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında Beyaz Kiraz Üreticileri Birliği faaliyete geçti. Birliğin en büyük amacı, tüm kiraz üreticilerini bir çatı altında toplayarak, kiraz üretiminin artırılması. Aynı zamanda eğitim çalışmalarının artırılarak, bu çalışmaların bir entegre proje dahilinde yürütülmesini de hedefleniyor.



‘BEYAZ KİRAZ VE SİYAH HAVUÇ ÜRETİMİ GELİŞİYOR’

■ Ereğli, son yıllarda siyah havuç üretiminde de atılım yaptı. Bununla ilgili yeni projeleriniz var mı?

Ereğli’de üretilen ürünler büyük katma değer oluşturuyor. Ereğli’ye özgü ürünlerin başında havuç geliyor. Halk arasında mor havuç, bizim ifademizle de siyah havuç yani şalgamın ana maddesi.

Son yıllarda özellikle gıda boyası olarak kullanılıyor. Yeni konsantre fabrikalarla da sadece şalgam olmaktan çıktı. Bir başka ürünümüz de bahsettiğim gibi beyaz kiraz. Tabii kirazın yerine alternatif meyveleri de üretime sokmak istiyoruz.

■ Peki ya siyah havuç için yeni planlarınızı anlatır mısınız?

Siyah havuç insan sağlığı için çok faydalı. Araştırmalara göre siyah havucun içinde karoten miktarı oldukça fazla. Çeşitli vitamin gruplarını içinde barındıran müthiş bir antioksidan kaynağı. Ama siyah havucun soframızda tüketimi yok. Bunun en büyük nedeni de havucun boyasının leke yapıp, çok zor çıkması.

Ev hanımlarının havucun suyunu sıkınca oluşan lekeleri zor temizlemesinin bunda etkili olduğunu düşünüyorum. Artık Ereğli’de 3 fabrika siyah havuç konsantresi yapılıyor. 10 kilo havuçtan 1 kilo kadar konsantre elde ediliyor. İçinde hiçbir katkı maddesi yok ve tamamen doğal yapılıyor.

Bu konsantre gıda boyası olarak kullanılıyor. Biz bu konsantreyi meyve suyu olarak yapmak istiyoruz. Havuç bir vitamin deposu ve bunu yaymak için uğraşıyoruz. Havuç konsanstresinin çeşitli işlemlerden geçirilerek, meyve suyu yapmak için çalışma başlattık. Patent başvurularını yaptık.

Kiraz ve havuç dışında ayçiçeğiyle ilgili çalışmaları da hızlandırdık. Bölgemizde tohumluk üretimi de ilerledi. Ereğli çiftçisinin her zaman yeni ürünleri deneyen bir yapısı var.



‘YOĞURTTA ZİRVEYE KOŞUYORUZ’

■ Yoğurt üretimi ve tüketimi konusunda oldukça iddialı olduğunuz söyleniyor…

Türkiye’nin en önemli süt ve süt ürünleri üretim merkeziyiz. Peynir üretiminin yanı sıra yoğurt üretiminde de zirveye oynuyoruz. Özellikle koyun yoğurdu revaçta. İnek ve keçi yoğurdu da hem üretim hem de tüketim noktasında ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Büyükşehir Yasası öncesi köy, şimdilerde mahalle olan yerlerde koyun, keçi ve inek sütünden yapılan yoğurt birçok il ve ilçelere sipariş üzerine gönderiliyor.

■ İlçede önemli bir geçim kaynağı olsa gerek…

Evet. Bölgemizde eskiden köy, şimdi ise mahalle dediğimiz yerlerde vatandaşlarımızın ürettiği koyun yoğurdu birçok ailenin geçim kaynağı konumuna geldi. Kış yoğurdu olarak da saklanan koyun yoğurdu tüketimi sadece ilçemiz ile sınırlı kalmıyor.

Ayrıca mandıralarda üretilen yoğurtlar da büyük marketler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline satılıyor. Köy yoğurtlarının organik olarak yapılması tüketim noktasındaki en önemli değer.

Yoğurt Türk kültürünün en önemli besin değeri yüksek ve milli yiyeceğidir. Türk toplumu geçmişten günümüze besleyici ve sağlığını koruyucu katkısı yanında sulandırıp ayran haline getirerek de yoğurt tüketmiştir.



‘EN İYİ YARIŞ ATLARI EREĞLİ’DE YETİŞİYOR’

■ Yarış atı yetiştiriciliğinde Ereğli’yi farklı kılan özellikleri öğrenebilir miyiz?

Ereğli, ayrık otu, yüksek kalsiyumlu toprağı ve uygun iklim koşulları nedeniyle yarış atlarının yetiştirildiği önemli merkezlerden biri. At pansiyonculuğu da hızla yayılıyor. 20 civarında modern at çiftliğimiz var.

Buralarda çoğunluğu İngiliz bir kısmı da Arap safkan yarış atları yetiştiriliyor. Bu alanda tarihimiz çok eski. Son yıllarda da merkez haline geldik.

■ Nedir at pansiyonculuğu?

Yarış atlarının bakımı, beslenmesi ve yetiştiriciliği için kurulan bir işletme türü. Buralarda at ve tayların kalabileceği ortam hazırlanıyor. Atın yemi, bakımı, beslenmesi gibi her türlü ihtiyacı düşünülüyor. Pansiyonlarda, seyislerin konaklaması için de uygun mekanlar bulunuyor.

At pansiyonculuğuna son aylarda ilginin artmasıyla ilçede yeni bir sektörün oluştuğunu söyleyebiliriz. İngiliz ve Arap atları Gazi Koşusu'nun da aralarında yer aldığı çok sayıda önemli yarışa ilçemizde hazırlanıyor. Genellikle taylar 2 yaşına kadar bu çiftliklerde yarışlara hazırlanır. Başta Adana olmak üzere farklı illerden atları pansiyonlarda ağırlıyoruz.