Gündem Hisarcık’ta Ebabil kuşu bulundu

Hisarcık’ta Ebabil kuşu bulundu

Paylaş
Hisarcık’ta Ebabil kuşu bulundu

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde oturan Nihat Ay isimli vatandaş, evinin önünde dünyanın en esrarengiz kuşu olarak bilinen Ebabil kuşu buldu

Karşıyaka Mahallesinde oturan Nihat Ay, ikindi vakti evinin önünde yerde hareketsiz yatan bir kuş gördü. Kuşun yaralı veya susuz olabileceğini düşünen Ay, gayet sağlıklı görünen kuşa su içirmeye çalıştı.

Daha sonra kuşu uçup gitmesi için yüksek bir duvarın üzerine bıraktı ve yanına su ile ekmek kırıntısı da koyarak köyüne gitti. Ay, akşamüstü evine döndüğünde kuşun uçup gitmediğini ve hala duvarın üzerinde olduğunu görünce hayli şaşırdı.

CİNSİNİ ÖĞRENİNCE HEYECANLANDI


Bunun üzerine kuşu evine alan Nihat Ay, kuşun cinsini internette araştırdığında dünyanın en esrarengiz kuşu olan ve kendine has özellikleri ile halen esrarını koruyan Ebabil olduğunu öğrenince çok heyecanlandı.

Eve aldığı kuşun Kuran-ı Kerim’de de adı geçen ebabil olduğunu görünce gözlerine inanamadığını söyleyen Ay,"Kuş gayet sağlıklı görünmesine rağmen uçmuyor sadece kanat çırpıyor. Bu kuşların genelde hep havada olduğu, yere sadece üremek için indikleri biliniyor. Bizim yanımızda ne su içiyor, ne de verdiğimiz yemleri yiyor. Dışarıya bırakacak olsak kedi, köpek yiyebilir. Ne yapacağımızı şaşırmış haldeyiz"dedi.


EBABİL KUŞU NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

EBABİL TÜM ÖMRÜNÜ UÇARAK GEÇİRİYOR


Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyorlar. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.

KUR’AN’DA ADI GEÇİYOR


Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.



EBABİL KUŞUNUN ÖZELLİKLERİ


* 16–17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.

* Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir.

* Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

* Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.

* Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

* Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler