Ekonomi Hükümete sert uyarı

Hükümete sert uyarı

Paylaş
Hükümete sert uyarı

IMF'nin, kredi anlaşması bulunmayan üyeleriyle yaptığı 4'üncü madde görüşmelerinin Türkiye ayağında risk uyarısında bulunuldu. Mali Kural'ın geciktirilmesinin, hükümetin güvenilirliğini zedelediğini belirten IMF, “Mali Kural hızla kabul edilmezse, seçim öncesinde fırsat penceresi kapanabilir” dedi

4’üncü madde raporu

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu (IMF), kredi anlaşması bulunmayan üyelerinin ekonomik faaliyetini, IMF anlaşmasının 4’üncü maddesi gereği rutin olarak gözlemliyor. ‘4’üncü madde görüşmesi’ denilen bu süreci Türkiye’de de tamamlayan IMF ekibi, konuyla ilgili raporunu dün yayımladı. Raporda, bütçe disiplinini yasal zorunluluk haline getiren Mali Kural Yasa Tasarısı’nın daha fazla gecikmeksizin kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, gecikmenin ‘güven zayıflamasına’ yol açabileceği kaydedildi.

Programdan daha önemli

Hükümet, CHP’nin desteğini aldığı halde, Mali Kural’ın Meclis görüşmelerini ertelemişti. Meclis’in yeni yasama döneminin başında da görüşülmemesi halinde, Mali Kural, 2011 bütçesine yetişemeyecek ve seçim yılının bütçe disiplini hükümetin tasarrufunda kalacak. IMF raporunda, bu konuya değinilerek, “Mali Kural’ın kabulü yerine, hükümet Orta Vadeli Program’a (OVP) devam etme niyetinde. IMF, Mali Kural’ın OVP’den daha önemli olduğunu ve daha fazla gecikmeksizin geçmesi gerektiğini düşünüyor” denildi.

Haberin Devamı

Seçim öncesi fırsatı

“Mali Kural’ın hızla kabul edilmemesi durumunda, seçim dönemi öncesinde fırsat penceresi kapanabilir” uyarısında bulunan IMF ekibi, bu yasanın şeffaflık ve kamu maliyesi yönetimi için gerekli iyileşmeleri sağlayabileceğine işaret etti. Raporda, “Mali Kural’ın gecikmesi hükümetin mali disiplin üzerindeki güvenilirliğinin zayıflaması riskine yol açıyor” ifadesi kullanıldı. Mali Kural tasarısı ilk açıklandığında, Türkiye’ye duyulan piyasa güveni artmış ve ülkenin kredi notu yükselmişti.

Açık, büyümenin sonucu

IMF raporunda Türkiye’ye ilişkin ekonomik değerlendirmelere de yer verildi. Raporda, cari açıktaki (döviz açığı) hızlı büyümenin, büyük oranda büyümedeki toparlanmayı yansıttığı belirtildi. Enflasyonda düşüşün, cari açıkta yükselişin süreceği ifade edilen raporda, işsizlik için ise şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10 civarında seyrediyor. Bu oranın kalıcı olarak düşürülmesi, ülke gelirinde sürdürülebilir yüksek düzeyli bir artış eğilimi görülmesine bağlı.”

Haberin Devamı