Fatih Öztürk İçeride çocuk kalmasın!
HABERİ PAYLAŞ

İçeride çocuk kalmasın!

Dünyanın her köşesinden milyarlarca insan aynı güzel dileklerle yeni bir yıla daha girdi.
Yeni başlangıçların yaşanacağı yeni yılda TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olarak vakfımızın çocuklar için bir çağrısını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.
Ne yazık ki, günümüz toplumunda özellikle büyükşehir ve şehir merkezlerinde yaşayan milyonlarca çocuk, oyundan ve doğadan mahrum bir şekilde büyüyor. Doğanın verdiği neşeden, yaratıcılıktan, eleştirel düşünceden, bireysellikten yani insan olmayı değerli kılan pek çok şeyden yoksun bir dünyada yetişkinliğe adım atıyor. Anne babalar, güvenlik gerekçeleri nedeniyle çocuklarının doğada daha fazla vakit geçirmesine ve oyun oynamalarına izin vermiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]
Oysa araştırmalara göre, insan beyni ve biyolojik süreçleri hızlı gelişim süreci yaşıyor. Çocukların ilkokula başlamadan önceki deneyimleri, ömür boyu sahip olacakları yaklaşımlarını, değer yargılarını, davranışları, alışkanlıkları, becerileri ve kimliğini belirliyor. Dolayısıyla hayatın ilk yılları, çocukların doğa sevgisini ve sürdürülebilirliğe yönelik alışkanlıklarını, pratiklerini ve yaşam tarzlarını beslemek için iyi bir fırsat dönemidir.
Çocukların çevre dostu bir yaşam tarzını benimsemesinde en önemli etkenlerden biri de açık havanın bir öğretim aracı olarak kullanılmasıdır. Ruhaniliğin ve bilimsel ve sanatsal ilerlemelerin hepsinin kökeninde oyun yatıyor. Oyun, demokratik bir toplum için hayati olan merak, mantık, empati, paylaşım, işbirliği ve beceriklilik hissi bireyin dünyada bir fark yaratabileceği inancı gibi nitelikleri geliştiriyor. Oyun oynayan çocuklar, şevkle yoktan çörekler var edebilir veya başka kimsenin göremediği yaratıklarla konuşabilirler ama “gerçek” dünyada kalmayı sürdürürler.
Önceki nesiller, çocuklarının boş vakitlerinde oyun oynayacaklarını farz ederlerdi. Ancak artık durum değişti. Çocukların sokaktan, doğadan uzaklaşması, birbirleriyle gerçek oyunlar oynamamaları bildiğimiz anlamda yaratıcı oyunların neslini tüketiyor. Çocuklar “Okuma, Yazma ve Aritmetik” yaklaşım yerine “Azalt, Tekrar Kullan, Geri Dönüşümlü Kullan, Saygı Duy, Üzerinde Düşün, Onar ve Sorumluluk Sahibi Ol” yaklaşımını benimsemeliler. Yani yeni yılda çocuklar içeride kalmamalılar…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder