Ekonomi İkinci ihaleyi Ürdünlü firma aldı

İkinci ihaleyi Ürdünlü firma aldı

Paylaş
İkinci ihaleyi Ürdünlü firma aldı

Et ve Balık Kurumu'nun yurtdışından et ithali için açtığı ilk ihaleyi 'Hacılar Helal Et' almıştı. İkinci ihale ise Ürdünlülerde kaldı

Et ve Balık Kurumu'nun bugün gerçekleştirdiği 5 bin tonluk canlı kasaplık sığır alımı ihalesine sadece tek teklif geldi. Ürdün kökenli bir firma olan Khaled Hijazi, 5 bin ton canlı kasaplık sığırı yaklaşık 21 milyon dolara ABD ve Güney Amerika'dan getirecek.

EBK, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan'dan 4 bin 25 ton kasaplık canlı sığır ithal etmek için de ihale açmış ve en yüksek teklifi 1.3 milyon euro ile Berlin merkezli Hacılar Helal Et vermişti.

TEK TEKLİF GELDİ

EBK’nın bugün düzenlediği ihaleye dört katılımcı beklenirken, ihaleye 3 katılım gerçekleşti ancak tek teklif geldi.

Ürdün menşeli Khaled Hijazi, bin 700 tonluk canlık kasaplık sığır için 7 milyon 140 bin dolar, bin 650 tonluk kısım için 7 milyon 177 bin 500 dolar, bin 650 tonluk kısım için ise 6 milyon 990 bin dolar teklif verdi. Şirketin 5 bin tonluk canlık kasaplık sığır alımı için verdiği toplam teklif 21 milyon 307 bin 500 dolar oldu. Ancak şirket daha sonra bu teklifi 20 milyon 997 bin 500 dolara çekti.

Canlı sığırlar ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç) ve Şili'den getirilecek.

KİM BU FİRMA

İhalenin bitişinden sonra A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan firma temsilcileri, Khaled Hijazi firmasının dünyanın gıda ticaretiyle uğraşan en büyük üç firmasından biri olduğunu söyledi. Firmanın Brezilya, Avustralya, Uruguay ve Avrupa'da çok sayıda çiftliği bulunduğu, halen 500 bin büyük baş, 4 milyon küçük baş hayvan varlığı olduğu kaydedildi.

SIĞIRLARIN ÖZELLİKLERİ

İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ırkı veya melezleri olacak. Yaşları 16 ay-24 ay arasında olacak canlı kasaplık sığırlarda şu özellikler aranacak:

“Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram azami 650 kilogram olacaktır. Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk vb. kısımlarında) bulunmayacak. Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvan ithalat için kabul edilmeyecek. Hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya microchip) bulunacak.”

TESLİM YERLERİ

İthal edilecek 5 bin ton kasaplık canlı sığırın teslim edileceği yerler şöyle:

Adana Kombina Müdürlüğü bin 100 ton, Ankara Kombina Müdürlüğü bin ton, Sakarya Kombina Müdürlüğü bin 250 ton, Erzurum Kombina Müdürlüğü 650 ton, Ağrı Kombina Müdürlüğü 500 ton, Bingöl Kombina Müdürlüğü 500 ton.

“SÜRE ÇOK KISA”

Bu arada, ihaleyi izlemek için gelen Özçamlı firmasının sahibi İsmail Özçamlı, gazetecilere, süre çok kısa olduğu için teklif veremediklerini söyledi.

Konuyu araştırdıklarını, Şili-Türkiye arasındaki mesafenin 9 bin 100 mil olduğunu, bir geminin günde 300 mil yol almasıyla 30 günlük sürede hayvanların ancak Türkiye'ye getirilebileceğini anlatan Özçamlı, “Süre uzatıldığı takdirde biz de teklif vermeyi düşünüyoruz” dedi.

Özçamlı, Türkiye'de hayvan sayısının az olduğunu ancak, besicilerin de fiyatları “çok abarttığını” ifade etti.

Özçamlı, “Üreticiden en son kilosu 16,8 liradan et aldık. Bu, firesiyle bize 17,8 liraya mal oluyor. Biz de 19-20 liradan markete sattığımızda tüketiciye fiyat daha da yükselerek ulaşıyor” diye konuştu.

AA

3

Haberin Devamı