Ekonomi 'IMF'siz büyüme küçük olur'

'IMF'siz büyüme küçük olur'

Paylaş
'IMF'siz büyüme küçük olur'

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, IMF anlaşmasının olması durumunda Türkiye'nin daha yüksek büyüme gerçekleştirebileceğini söyledi

Bin kişiye istihdam

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ekonomisinde yavaş da olsa bir toparlanma olduğunu ve yıl sonunda yüzde 3-4 büyüme beklediklerini belirterek, “IMF anlaşması olsaydı büyüme daha yüksek gerçekleşebilirdi” dedi.

Faaliyet gösterdikleri sektörlerde de çok farklı bir tablo olmadığını belirten Özilhan, “İşlerimizde hafif toparlanma olsa da kriz öncesinin çok uzağındayız. Fakat bu yıl birçok konuda önemli adımlar atacağız. Yeni projelerle bin kişiye yeni istihdam sağlayacağız” dedi.

Yurtdışında büyümeye devam

Tuncay Özilhan, içecek, gıda, otomotiv, finans ve kırtasiye sektörlerinde faaliyet gösteren Anadolu Grubu’nun, önümüzdeki 10 yılda amiral gemisi olan içecek grubuna 500 milyon dolar, enerji sektörüne ise 2 milyar Euro’luk yatırım yapacağını söyledi.

Özilhan, bu sektörlerdeki ağırlıklarını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Tuncay Özilhan, Coca Cola ile dokuz, Efes Pilsen ile beş ülkede faaliyet gösterdiklerini kaydederek, yurtdışındaki büyümeyi devam ettirmek istediklerini dile getirdi.

Pakistan önemli pazar

Ekonomist dergisinin haberine göre, Coca-Cola’da şu an gündemdeki en önemli konunun Pakistan olduğunu belirten Özilhan şöyle konuştu: “Pakistan bizim için giderek önem kazanan bir pazar haline geldi. Karaçi’de yeni bir fabrika kurma hazırlığındayız.

Lahor’daki fabrikamızı büyütme çalışmaları da sürüyor. Yaklaşık 25 milyon dolar yatırımla üç yeni hat siparişi verdik. Irak da giderek büyüyen bir pazar. Erbil’de zaten fabrikamız var, önümüzdeki dönemde Basra’da da bir yatırım düşünüyoruz.”

İran’a alkolsüz bira

Birada mevcut fabrika kapasitelerinin yeterli olduğunu ve yeni yatırım düşünmediklerini söyleyen Özilhan, birada yeni yatırımda önceliklerinin İran olacağını aktardı. “İran’da 300 milyon litreye yakın alkolsüz bira tüketimi var.

Yatırım yapıldığı takdirde pazar çok daha büyümeye müsait” diyen Özilhan, bu fırsatı kaçırmak istemediklerini ifade etti. Ciddi bir yatırıma hazırlandıklarını belirten Özilhan “Arkadaşlarımız İran’da. Nisan sonunda ben de gideceğim. Altı ay içinde projeye başlarız” dedi

2

Haberin Devamı