Ekonomi 'İnşaat sektörü krizde'

'İnşaat sektörü krizde'

Paylaş
'İnşaat sektörü krizde'

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Salih Yılmaz, inşaat sektörünün büyük bir krizin içinde olduğunu ileri sürdü

Salih Yılmaz, inşaat sektörünün 1 milyon 161 kişi ile tarımdan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci istihdam sektörü olduğunu ifade etti.

Yılmaz, “Sadece çalışanı ile değil, 272 farklı alt sektörü de kattığımızda inşaat sektörü istihdamında dolaylı 10 milyon kişiyi buluyoruz” diye konuştu.

Sektörle ilgili çıkarılan kanunlar ve yönetmeliklerin meslek kuruluşlarına sorulmadan tamamen siyasi inisiyatifle çıkarıldığını, bunun da birçok yanlışı beraberinde getirdiğini ileri süren Salih Yılmaz, bir inşaat ruhsatı için 280 imzanın atılması gerektiğini söyledi.

TOKİ'YE ELEŞTİRİ

Değişik zamanlarda hükümetle görüşmeler yaptıklarını ve taleplerini ilettiklerini aktaran Yılmaz, TOKİ başta olmak üzere sektörün yeniden hayat bulması için isteklerini şöyle sıraladı:

“Müteahhitlik mesleğinin tanımı yasa ile düzenlenmelidir. Türkiye’nin bütün bölgeleri yapı denetim kapsamına alınmalı. Yapı denetim, inşaat ruhsatı ve iskan veren denetimi sağlayan müşavirlikler haline dönüştürülmeli.

Bu konuda Bayındırlık Bakanlığı’nın gündemindeki çalışma hızlandırılmalı. TOKİ, kendi asli görevini bırakarak yap satçılığa soyunmuştur. TOKi’ye sağlanan her türlü imkan ile Anadolu’daki müteahhitlerin rekabet edebilmesi mümkün değildir.

TOKİ, sektördeki Anadolu kaplanlarını, Anadolu kedilerine dönüştürmüştür. Konut kredilerindeki faiz oranları düşürülmeli ve oluşturulacak bir fonla devlet, müteahhitlere destek vermelidir.”

Metin ÖZDEMİR/Ankara (DHA)

Haberin Devamı