Hakan Çelik İnsanlığın kaderi burada çiziliyor
HABERİ PAYLAŞ

İnsanlığın kaderi burada çiziliyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrindeyiz. Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de konuşma yapmak ve ikili temaslar için burada. BM buluşması her yıl eylül ayında yapılan ve dünya liderlerini bir araya getiren en ciddi zirve durumunda. Erdoğan New York’a iner inmez Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi ve Reuters haber ajansına bir mülakat verdi. Erdoğan İngiltere Başbakanı Theresa May ile ilk kez görüştü. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’i kabul etti. Cumhurbaşkanı BM Genel Kurulu’na hitap ettikten sonra Genel Sekreter Ban Ki Moon tarafından verilen öğle yemeğine katıldı, akşam da ABD Başkanı Barack Obama’nın “mülteciler” konulu liderler zirvesinde yerini aldı. En önemli temaslardan biri de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yapılan görüşmeydi. Ayrıca Yunanistan, Japonya, Slovenya liderleriyle bir araya geldi. New York’ta ekonomi içerikli temasları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yürütüyor. Dünyanın en güçlü ekonomisi olması ve Türkiye ile önemli yatırım fırsatları sunması açısından New York ziyaretinin en önemli bacaklarından birini bu temaslar oluşturuyor. Türkiye’nin önde gelen strateji kuruluşlarından SETA Vakfı’nın verdiği yemek daveti çok önemliydi. Türkiye-ABD ve uluslararası ilişkiler konularını çok yakından takip eden tanınmış isimler burada Cumhurbaşkanı ile bir araya gelme fırsatı buldu. Türk heyetini ABD’ye taşıyan uçakta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da bulunuyordu. Özellikle Bozdağ’ın ABD’li muhataplarıyla kritik temasları Fethullah Gülen’in iadesi yönünde.



Uluslararası ilişkiler konularında Amerika’nın ve genel olarak Batı’nın büyük bir başarısızlığı söz konusu. ABD Başkanı Barack Obama görevden ayrılırken en kötü performans gösterdiği konu olarak dış politika akla gelecek. ABD’nin çözümsüz bıraktığı her bölgede çatışmalar var. Birçok bölgede Rusya ve Çin ağırlık kazanmaya başladı. Türkiye kategorik olarak Batı ittifakının parçası olduğu için bu ülkelerin her hatasından biz de kötü etkilendik. Türkiye şimdi sadece NATO ittifakı, Avrupa Birliği ve ABD ile değil; Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerde ciddi işbirliği fırsatları yaratmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada NATO dışındaki ülkelerden silah temini ve ortak üretimlerin söz konusu olabileceğini söylemişti. Nitekim Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) bu alanda çalışmaları var.


BM zirvesi dışında New York’ta ne var ne yok derseniz? Her yerde polis, her yerde gizli ajanlar, olağanüstü güvenlik önlemleri, kameralar vb. Her an gözaltında olduğunuzu hissediyorsunuz. Zaten New York bombalı saldırılarının failinin hemen yakalanmış olması Amerika’nın güvenlikistihbarat ağının ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder