Dünya İran meydan okuyor

İran meydan okuyor

Paylaş
İran meydan okuyor

İran meydan okuyor

Rusya tarafından İran’da kurulan ülkenin ilk nükleer reaktörüne yakıt yüklenmesine başlandı. Ülkenin güneyindeki Buşehr’de bulunan reaktöre yakıt yüklenmesinin bir haftada tamamlanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

İlk nükleer reaktör için ülke genelinde de kutlamalar yapılması planlanıyor.

Rusya, İran’la santralin kurulmasıyla ilgili 1 milyar dolarlık sözleşmeyi 1995’te imzalamış, ancak reaktörün inşasını defalarca ertelemişti.

Milletvekili Cevad Kerimi, santrali faaliyete geçirme operasyonlarının başlayacak olmasının ülke açısından büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, "Bu
aynı zamanda İran’ın kendi nükleer çalışmalarını sürdürme konusundaki kararlılığını ve yeterliliğini de gösterecek" dedi.

-1970’LERDE ALMANLAR BAŞLATMIŞTI-

1000 megawatt’lık hafif su reaktörünün inşa projesi ilk olarak 1970’li yıllarda Şah yönetimi döneminde ortaya çıkmıştı. Şah Rıza Pehlevi döneminde,
1974’te Almanya’nın Siemens firmasıyla bir yapım anlaşması imzalanmış ancak firma, 1979’daki İslam Devrimi sonrasında projeden çekilmişti.

Haberin Devamı

İran daha sonra Arjantin, İspanya ve diğer ülkeler ile de anlaşmalar imzaladı ancak hiç biri uygulanmadı ve reaktörün inşaatı Rusya tarafından devam
ettirildi. Rusya, inşaat çalışmalarını 1995’te devraldı.

İranlı yetkililer, inşaatın Rusya tarafından çok geç bitirildiğini belirterek, "bundan yaklaşık 10 yıl önce faaliyete geçirilmiş olması gerekirdi" görüşünü dile getiriyor.

İran, ikinci reaktörünü ülkenin güneybatı kesiminde inşa etmeyi planlıyor.