Ekonomi İşçi açlık grevine başlıyor

İşçi açlık grevine başlıyor

Paylaş
İşçi açlık grevine başlıyor

Geçici işçi statüsüne (4-C) karşı mücadele veren Tekel işçileri, bugün açlık grevine başlıyor

35'İNCİ GÜN DÜN BİTTİ

Haberin Devamı

Aileleriyle birlikte sayıları 12 bini geçen Tekel işçileri, eylemlerinin 36’ncı günü olan bugün açlık grevine başlıyor. Tekel’in özelleştirilmesi sırasında işçilere istihdam sözü veren hükümet, daha sonra bu işçileri 4-C kadrosundan geçici işçi statüsüne sokma kararı almıştı. Özlük haklarından olan işçiler, 14 Aralık’ta Ankara’ya gelerek eylemlerine başlamıştı. Türk-İş Genel Merkezi’nde sürdürülen eylem, 14 Ocak’ta bütün Tekel işçilerinin Ankara’ya gelmesiyle yeni bir aşamaya girdi.

SONRAKİ ADIM ÖLÜM ORUCU

İşçiler aileleriyle birlikte Türk-İş’in bulunduğu cadde üzerinde, kışın ortasında oturma eylemi yaptı. Eyleme başlamadan önce verilen üç gün süre dün doldu. Hükümetten bir yanıt alamayan işçiler bugün açlık grevine başlıyor. “Ölümüz dirimizden daha pahalı. Gelecek nesile 4-C rezilliğini bırakmayacağız” diyen işçiler kararlılıklarını gösterdi. 4-C kaldırılana kadar eylemlerini sürdürme kararı alan işçiler açlık grevi de etkili olmazsa ölüm orucuna gireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TAZMİNAT KONUSU YANLIŞ

İşçiler dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) açıklamalarına da tepki gösterdi. ÖİB, iş akdi feshedilecek 8 bin 364 işçiye ortalama 41 bin lira kıdem ve ihbar tazminatı verileceğini duyurmuştu. İşçiler bordrolarını ortaya koyarak, “12 yıllık çalışanın tazminatı 28 bin TL. En fazla tazminat 40 bin TL. Bunun ortalaması nasıl 41 bin olur? 4-C’de maaşlarımız 630 liraya düşecek, mesai ve izin haklarımız kalmayacak. Bu kayıpların yanında bu tazminatlar daha da komikleşiyor” dediler.