Ekonomi 'İşçi almaya zorlamak yanlış'

'İşçi almaya zorlamak yanlış'

Paylaş
'İşçi almaya zorlamak yanlış'

Kahin' lakaplı ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Başbakan Erdoğan'ın 'Herkes bir kişiyi işe alsın' önerisini değerlendirdi

Krizi önceden bildiği için ‘kahin’ denilen Amerikalı ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye’de işyerlerine eleman almaya zorlayarak, işsizliği düşürmenin yanlış bir yol olacağını söyledi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) düzenlediği Vizyon Toplantıları’na konuk olan Roubini bir soru üzerine Başbakan Erdoğan’ın ‘Herkes bir kişiyi işe alsın’ önerisini değerlendirdi.

Nouriel Roubini, “İşyerlerini istihdama zorlamak işsizliği düşürme politikası olarak işe yaramayabilir” dedi.

Dünya hâlâ risk altında

Türkiye’de işsizliğin Şubat 2009’da yüzde 16’ya çıktığını sonra düşüşe geçtiğini belirten Nouriel Roubini, “Ekonomik büyüme arttıkça işsizlik düşüyor. Çok hızlı bir düşüş olmaz.

Ama işsizliği düşürmeye dönük çalışmalar, parasal ve mali politika yapıcıların işbirliği içinde yürütülmelidir. Aksi halde işe yaramaz” dedi.

Roubini, dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmesinde iyimser açıklamalar yaptı. “Tünelin ucunda ışık göründü” diyen Roubini, bununla birlikte risklerin sürdüğüne de dikkat çekti.

Güç gelişmekte olana geçti

Nouriel Roubini, canlanmanın, gelişmiş ülkelerde yavaş, ‘U’ şekilli, gelişmekte olanlarda hızlı olacağını belirterek büyümeyi Amerika’da yüzde 3, Avrupa’da yüzde 2 olarak öngördü.

Roubini, “Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde büyüme yüzde 5-6 olacaktır. Ekonomik güç, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kayıyor.

Bu ülkelerin birçoğu 1997-2001 arasında kriz yaşayıp, ardından yapısal reformlarla mali sistemlerini kontrol altına aldılar. Bu nedenle son krizden az zarar gördüler” diye konuştu.

Gülşah KARADAĞ/Bursa

2

Haberin Devamı