Tamer Heper İşletme kooperatifi nedir?
HABERİ PAYLAŞ

İşletme kooperatifi nedir?

Kooperatif tarafından kurulmuş sitemiz var. Tapularımızı aldık ama bizi hâlâ işletme kooperatifimiz yönetiyor, hatta bazı daireler el değiştirdi, onları da kooperatif ortağı kabul ediyor. Bu yasal mı? L.G.

Okuyucumun sorusu son günlerin moda işlerinden. Belli dönemler vardır, bazı şeyler moda haline gelir, işletme kooperatifi modası da günümüzde yayıldı. Peki yayılıp da ne oluyor. Anlatayım. Bir işyeri veya mesken yapı kooperatifi kuruluyor. Biliyorsunuz, kooperatifler kâr amacı ile kurulmuş hükmi şahsiyetlerden değildir. Kooperatifin amacı, ortaklarına yarar sağlamaktır. Dolayısı ile mesken yapı kooperatifi kurulur, ortaklarına en uygun şartlarda daire yapar, teslim eder, tapusunu verir ve tasfiye edilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ama kooperatif yönetimi çoğunlukla bu işi bir gelir kaynağı olarak görür ve bırakmak istemez. (Sözüm tüm kooperatifler için değil elbet.) Sonuçta kooperatif tasfiye olması gerekiyor iken, tasfiye olunmaz ve işletme kooperatifine dönüştürme gündeme gelir. Bu halde de kooperatif tasfiye olmaz hayatiyetini sürdürür. Toplum da işletme kooperatifini, siteyi yönetme görevi var gibi algılar, işletme kooperatifi sitenin üzerine kabus gibi çöker, astığı astık, kestiği kestik hayatiyetini sürdürür. Oysa işletme kooperatifi bu değildir. İşletme kooperatifi, elinde bulunan, mülkiyeti devredilmemiş gayrimenkulleri var ise bunları işletme görevini yürütür. O kadar. Yani bir sitede kurulmuş işletme kooperatifi, maliki bulunduğu bir veya birkaç gayrimenkulün malikidir, onlarla ilgilenir, kat malikleri kuruluna katılır, sahibi olduğu bağımsız bölüm kadar oy hakkı vardır, o kadar oy kullanır. Bu kadar. Ama bizde işletme kooperatifleri hiç mala veya bağımsız bölüme sahip olmadığı halde siteyi yönetme görevini üstlenir. Yani kat maliklerince seçilmemiş, bu yönetim mevkiini işgal etmiştir ki, son derece yanlıştır. Yönetici kat malikleri kurulu tarafından seçilir. Bu seçimden başka yol yoktur, bir sözleşme ile veya bir kooperatif ortakları kurulu kararı ile kooperatif, yönetici olamaz. Kendini yönetici tayin eden işletme kooperatiflerine itibar etmeyin, yöneticinizi kat malikleri kurulunda seçin, kendi işinizi kendiniz görün. Siz özellikle kooperatife üye olma talebinde bulunmadı iseniz de kooperatife, kooperatif aidatı ödemeyin. Çünkü bu kooperatifler site aidatı dışında kooperatif aidatı da ödenmesini istemektedirler ki bu da katmerli yanlıştır. İnsanlar zorla kooperatif ortağı yapılamaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder