Gündem Isparta'da HES'ler bir köyü suya gömdü!

Isparta'da HES'ler bir köyü suya gömdü!

Paylaş
Isparta'da HES'ler bir köyü suya gömdü!

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı 50 haneli Darıbükü köyü, Isparta-Antalya sınırında 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar barajı ve HES projesi nedeniyle su altında kaldı

Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretim A.Ş.’nin Sütçüler ilçesi ile Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırında yapımı süren ‘Kasımlar Barajı’, ‘Kasımlar I’, ‘Kasımlar II’ ve ‘Değirmenözü’ HES projelerinin yanısıra ‘Kalker Ocağı’ ve ‘Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali’ projesi kapsamında, Sütçüler’e bağlı 50 haneli Darıbükü köyündeki evlerin kamulaştırılmasına karar verilmişti.

Kamulaştırma alanında bulunan ve evleri baraj suyu altında kalacak 25 köylüye, köyün dışında ev inşa edilmişti.

Geçen yılın mayıs ayından itibaren barajda su tutma işleminin başlatılıp barajdaki doluluk nedeniyle su bırakılmasının ardından köydeki evler su altında kaldı.

'AİLEMİZİN 80 YILLIK GEÇMİŞİ SULAR ALTINDA BIRAKILDI'



Kamulaştırma kapsamında tapu devrini yapmayıp karşı dava açan Darıbükü köyü sakini Ümmühan Uysal’ın oğlu Hasan Uysal, dava henüz sonuçlanmadan köylerinin su altında kaldığını söyledi. Uysal şunları anlattı:

“Yaklaşık 50 hane vardı ve istimlak kararı alındı. Ancak üç aile itiraz davası açtı. İki aile baskı ve korkutma nedeniyle vazgeçti. Annemin yaşadığı ev için vazgeçmedik, açtığımız dava Danıştay’da devam ediyor. Şu anda bizim ev de dahil çok sayıda ev, barajdan bırakılan suyun altında kaldı.”

Köydeki faciayı annesini götürdükleri hastaneden döndüklerinde gördüğünü anlatan Uysal şöyle devam etti:

“Annem köyde yaşıyordu. Hastane için şehre gittiğimizde barajdan su bırakıldığı haberini aldık. Köye gidip baktığımda ev 1 metre su altında ve girilemeyecek durumdaydı. Ailemizin 80 yıllık geçmişi, içindeki tüm eşyalarıyla birlikte şimdi tamamen sular altında bırakıldı.”

'İNŞA EDİLEN EVLER VAAT EDİLENLER GİBİ DEĞİL'

Firma tarafından inşa edilen evlerin vaat edilenlerden çok farklı olduğunu da belirten Uysal, köylülerin yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle ifade etti:

“Yöre mimarisine uygun, yaşanılabilir evler yapılacaktı ama 50 metrekare hem çok küçük, hem de köylünün yaşam şekline uygun olmadığı için kabul etmedik. Ayrıca üc tapulu mülkümüze karşı 50 metrekare ev veriliyor sadece. Tapu değeri 10 bin lira olana da 50 metrekare ev, 50 bin lira olana da 50 metrekare ev veriyorlar. Köylünün olmazsa olmazı ocak hiçbir evde yok. Ahır, samanlık yok. Köylü yaşamına hiç uygun olmayan ve çok küçük evler.”

HES ŞİRKETİNE SUÇ DUYURUSU

Evlerinin su altında kalmasının ardından valiliğe ve ilçe jandarma komutanlığına can ve mal güvenliklerinin olmadığına dair HES şirketi aleyhine suç duyurusunda bulunan Uysal, henüz hiçbir işlem yapılmadığını ve süreç içerisinde evin tamamıyla su altında kaldığını kaydetti.

DHA