Ekonomi İşyeri sigortaları KOBİ'lerin 'can simidi'

İşyeri sigortaları KOBİ'lerin 'can simidi'

Paylaş
İşyeri sigortaları KOBİ'lerin 'can simidi'

Yarattıkları iş hacmi ve istihdama katkıları ile ekonominin bel kemiği olan KOBİ’ler, faaliyetleri sırasında karşılaştıkları risklere karşı sigorta yaptırarak kendilerini ve çalışanlarını güvence altına alabiliyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 2.5 milyon işletmenin yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’ler, ekonominin de can damarı. Bugün toplam katma değerin yüzde 55’ini gerçekleştiren, toplam ciroda ise yüzde 60’ın üstünde bir orana sahip olan KOBİ’ler istihdamın da yüzde 75’lik kısmını sağlıyor.

Haberin Devamı

Tüm bu rakamlar gösteriyor ki KOBİ’ler Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip. Peki Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesi için bu derece önemli olan KOBİ’ler faaliyetleri sırasında yangın, doğal afet, hırsızlık, iş durması gibi zararlarla karşılaştıklarında kaybettikleri değerleri yerine hemen koyabiliyor mu?

Aslında bu KOBİ’ler için çok da mümkün gözükmüyor. İşte bu noktada KOBİ’lerin imdadına sigorta yetişiyor. Sigorta şirketlerinin KOBİ’ler için hazırladığı ve ihtiyaçlarına göre düzenlediği KOBİ İşyeri Paket Sigortaları, onları birçok riske karşı koruma altına alıyor.

5 ayda 68 fabrika yangını

Aslında sigortanın KOBİ’ler için ne kadar önemli olduğu son dönemde yaşanan bazı olaylar dikkate alındığında açıkça ortaya çıkıyor. 5 ay içinde sadece İstanbul’da 68 fabrikada yangın çıktı. Çıkan her yangın işletmelerin eğer gerekli kaynakları yoksa uzun bir süre üretimden uzaklaşması demek. İşte KOBİ İşyeri Sigorta’sı yaptıran işletmeler, en başta yangından, depreme, selden, su baskınına, kar ve kira kaybından, grev, lokavta, halk hareketlerinden teröre kadar birçok konuda üstelik uygun fiyata satın aldıkları teminatlarla işletmelerini güvence altına alabiliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan KOBİ’lerin sigorta konusunda yeterli bir bilince sahip olmadığı da kesin. Bugün Türkiye’deki işyerlerinin sigortalanma oranı sadece yüzde 15-18 seviyelerinde. Uzmanlar, son dönemde bu tarz sigortalara olan talepte bir artışın olduğunu, ancak bunun poliçeleşme oranlarına henüz yansımadığına dikkat çekiyor.

Talep var ama poliçeye yansımıyor

Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Rauf Orkun Gücük ise, KOBİ İşyeri Paket Sigortaları’na olan talebin son dönemde arttığını belirterek, “Taleplerde artış mevcut, ancak poliçeleşme oranlarına henüz yansımadı. Bu da farkındalığın oluştuğunu, ancak finansal durumlar nedeniyle çekimserliğin devam ettiğini gösteriyor. Fakat gayet ekonomik primlerle yapılabilen iş yeri sigortaları, iş yeri sahipleri tarafından kesinlikle ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

Sigorta en çok sıkıntı çekilen dönemde bir ihtiyaç

Haberin Devamı

KOBİ’lerin sigortaya en çok da sıkıntı çektikleri dönemde ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Doğa Sigorta Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “İşletmeler sigortaya ayıracak para bulmakta zorluk çekebilirler. Aslında tam bu zamanlarda sigorta ihtiyacının karşılanması önemli. Çünkü bu kadar sıkıntı yaşarken bir de üzerine iş yerinde yaşanabilecek bir kaza, yangın veya bir başka felaket ile çok daha zor günler geçirebilirler” dedi.

KOBİ İşyeri Paket Sigortası neleri kapsıyor?

İş Yeri Paket Sigortaları, en başta yaşanma ihtimali olan yangın, deprem, fırtına, dolu ve sel gibi doğal afetler, enkaz kaldırma, 3. Şahıs sorumluluk, ferdi kaza, hırsızlık, taşıt çarpması gibi durumların yanı sıra, iş durması, kira kaybı ya da iş yeri değişikliği masrafları gibi birçok geniş ek tenimatları KOBİ’lere sunuyor.