İthal et feryadı

Et üreticileri, ithal etin önünün açılmasına dikkat çekerek, soruna çözüm bulunmasını istedi

İthal et feryadı

İzmir Veteriner Hekimler Odası, üniversiteler, meslek kuruluşları, odalar ve çeşitli tarım platformlarının aralarında yer aldığı 26 kurum ve kuruluşun desteği ile et ithalatının önünün açılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara karşı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

AB ÜLKELERİNDE 4 DOLAR, TÜRKİYE'DE 17 DOLAR

Toplantıda konuşan İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Hidayet Petin, kırmızı etin kilosunun AB ülkelerinde 4 dolar, ABD´de 5 dolar iken Türkiye'deki son zamlarla 17 doları yakaladığını belirtti.

Avrupalı çiftçinin Türk çiftçisine göre üç kat fazla para kazandığını açıklayan Petin, "Son iki yıldır hayvan yetiştircisi 1 kilogram sütle 800 gram yem alabildi. 1 kilogram sütle 2 kilogram yem alabilmek kazancın ölçüsüdür.

Yine iki yıldır süt fiyatlarının 37 kuruşlara düşmesi sonucunda yetiştiriciler damızlık hayvanlarını kestirmek zorunda kaldılar. Yetiştiricinin feryadını kimse dinlemedi. Çoğu bankalara topraklarını ipotek ederek borçlandılar. Üretemez hale geldiler'' diye konuştu.

"AÇIK YOKKEN İTHALAT İSTENİYOR''

Petin, Türkiye´de et ve süt açığı olmadığını, buna rağmen ithalat istenmesinin anlamsız bulduklarını vurguladı. Türkiye´de 2 milyon 69 bin besi danası olduğu bilgisini veren Petin, "Bu kadar hayvanın beside olması, halkımızın beslenmesi için ihtiyaç olan 500 bin ton et demektir'' dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ulusal Süt Konseyi´nin yaptırım gücü artırılmalı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı et ithalatına karşı tutumunu devam ettirmeli
Spekülasyonlar bitinceye kadar kırmızı etteki KDV oranı yüzde 1´e düşürülmeli
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı zor durumdaki kasaplara destek olmalı
Üretimi arttırıcı önlemler alınmalı.

Burcu TANER-Hakan GÜNGÖRDÜ/İZMİR (DHA)