Ekonomi Japonya'dan ürküten açıklama

Japonya'dan ürküten açıklama

Paylaş
Japonya'dan ürküten açıklama

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, geçen ay yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini söyledi.

Yosana, gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji kısıntılarının fabrika üretimine engel olduğunu ve arz zincirini bozduğunu ifade ederek, deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini ifade etti. Yosana, doğal felaketlerden sonra insanların harcamadan kaçınma eğilimi içinde olduklarını da belirtti.

Hükümet, felaketin sadece araç-gereçlere zararının 300 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Zararın, tüketici güveni, fabrika üretimi ve arz zincirine etkisini hesaplamak ise daha zor. Dünyanın ve Japonya’nın en büyük otomobil üreticisi Toyota, Japonya’da yedek parça arzındaki belirsizliğin temmuz ayına kadar araç üretimini tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Japonya hükümeti, yeniden yapılandırma çalışmalarını başlatmak için bir harcama paketinde anlaşsa da yeni bir ek bütçe sağlanmasının Japonya’nın devasa borç yükü nedeniyle güç olduğu belirtiliyor.

Japonya Merkez Bankasının 14 Mart’ta düzenlenen yönetim kurulu toplantısında, varlık satın alma programını 10 trilyon yene (118 milyar dolar) çıkardı. Ayrıca son toplantısında da depremden etkilenen bölgede bankalara çok ucuz kredi olanağı sağladı.

Öte yandan, yatırım bankası JP Morgan, Fukuşima santralini işleten Tepco şirketinin 23,6 milyar dolarlık (2 trilyon yen) tazminat talebiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Tepco’nun hisseleri, 11 Mart’taki deprem ve tsunamiden sonra yüzde 75’den fazla değer kaybetti.

Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki nükleer sızıntının tehlike derecesini "geçici olarak" en üst seviyeye olan "7"ye çıkardı.

Japonya, nükleer santralinin 20 kilometre yakınında yaşayanlar tahliye edildi.

Haberin Devamı