Ekonomi 'Je'taime Sarkozy'

'Je'taime Sarkozy'

Paylaş
'Je'taime Sarkozy'

Fransa Cumhurbaşkanı, Yunanistan'a mali destek sinyali verince Yunan basını 'Je'taime' (Seni seviyorum) başlıkları attı

Yorgo KIRBAKİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde beklediğini bulamayan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den aldığı moralle Amerika’ya gitti. Sarkozy ile görüşmesinden sonra Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gitme fikrinden uzaklaşan Papandreu, bugün Amerika Başkanı Barack Obama ile görüşecek. Angela Merkel’in aksine Sarkozy, Yunanistan’ın ‘hamisi’ gibi davrandı. Merkel’e ‘Lafa doyduk’ diyen Yunan medyası, Sarkozy için ‘Je’taime’ (seni seviyorum) başlıkları attı.

HEP YANINDA OLACAKTIR

Yunanları sevindiren, Sarkozy’nin IMF’ye başvuru formülüne karşı çıkıp, Avrupa’nın euro’yu korumak için ‘parasal dayanışma’ mekanizması oluşturması gerektiğini söylemesi oldu. Sarkozy, “Eğer Yunanistan’ın yardımımıza ihtiyacı olursa yanında olacağız. Euro Bölgesi’ndeki bir ülkenin iflasına izin vermeyeceğiz” dedi. Yunanistan’ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea, Papandreu Paris’teyken Sarkozy’nin Angela Merkel’le görüşerek Avrupa’da ‘parasal dayanışma’nın oluşturulması için anlaştıklarını yazdı.

İKİ BÜYÜK EKONOMİK GÜÇ

Dayanışma ya krize giren üyelere yardım için bir para fonu oluşturulacak ya da krizdeki ülke borçlanırken bankalara garanti verecek. Papandreu’nun ziyaretlerinin somut sonucu, Yunanistan’ın 16-18 milyar euro borç bulabilmek için nisanda yapacağı tahvil satışında ortaya çıkacak. Sarkozy, Papandreu ile görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Euro Bölgesi’nin iki büyük ekonomik gücü (Fransa, Almanya) Yunanistan’ın yalnız bırakılmaması için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdi” diye konuştu.

Haberin Devamı