Şirin Sever Kahve, çikolatanın 150 yıllık tarihi…
HABERİ PAYLAŞ

Kahve, çikolatanın 150 yıllık tarihi…

Haberin Devamı

Nestle’nin bir İsviçre markası olduğunu belki çoğumuz biliyoruz... Ama Montreux’ya 20 dakika uzaktaki, Vevey isimli küçük şehirden dünyaya yayıldığını hayır, bilmiyordum...

İsviçre’ye gidince iki gün önce; çikolata ve kahvesine bayıldığım Nestle’nin doğduğu şehri de gördüm...

Puslu ama sessiz, huzurlu bir şehir Vevey. İsviçreliler’in kalbinde de çok özel bir yeri var. Güzel olan, 150’nci yılını kutlayan Nestle’nin, şehre ‘Nest’ isminde bir müze kurmuş olması...

Daha çok yeni, geçen haziranda açılmış. Üstelik sıradan bir çikolata/kahve müzesi değil; teknolojiyle donatılmış, eğlenceli bir bir keşif mekanı.

BEBEK MAMASI YAPTI

Henri Nestle’nin 150 yıl önce, prematüre bir bebeğin iyi beslenmesi için süt bazlı bebek mamasını üreterek kurduğu marka; o günden beri müthiş ürünlerle hayatımıza girip durmuş.

Müzede de işte bu gelişimi, eski yeni tüm ürünleri görüyorsunuz. Henri Nestlé’nin ilk laboratuvarını, Nestlé’nin kilometre taşlarını gösteren arşivi, en eski kahve ve çay makinelerini, en eski ürün ambalajlarını inceleyebiliyorsunuz.

Müzenin en eğlenceli bölümü de sanal gerçeklik gözlüğüyle izledikleriniz, multimedya oyunları oynadığınız bölüm. Özetle Nest’te hem tarihe tanıklık ediliyor, hem müzeciliğin nasıl bir yere geldiği görülüyor.

Zira teknoloji yardımıyla çok eğleniyorsunuz. Söylememe gerek yoktur herhalde, enfes çikolatalar ve kahveler tatmak da mümkün.

Ne öğrendim?

● Henri Nestle hazırladığı bebek maması ile bir bebeğin hayatını kurtarınca, markanın ismi ‘küçük kuş yuvası’ anlamına gelen Nestle olmuş...

● Nestle, her ülkenin damak tadına göre ürünler üretiyor. Mesela Türkiye’deki ürünler, Türkler sevdiği için biraz daha tatlı. Mesela o çok sevdiğimiz fıstıklı Damak çikolata bize özel üretilmiş bir ürün. 3 yıldır Amerika ve Çin’de de satılıyor.

● Nestle, Osmanlı sarayının resmi çikolata tedarikçisi unvanını da almış; 1909 yılında Londra ve Paris’ten sonraki ilk satış ofisini İstanbul Karaköy’de açmış. Damak çikolatanın ardından ilk sürme çikolata Chokella, ilk hazır kahve Nescafe, ilk çikolatalı içecek Nesquik, ilk kahve kreması Cofee Mate, en son da 2001’de Nescafe 3ü1Arada üretilmiş.

Dev çatal neyi temsil ediyor?

Beslenme ve sağlıklı yaşam dünyanın en öncelikli ve önemli konusu. Geleceğin politikalarını belirleyen bir alan... Vevey gibi küçük bir şehirde bile gıda müzesinin olması, o yüzden hiç şaşırtıcı değil. Cenevre Gölü’nün kıyısında yer alan Alimentarium Gıda Müzesi, dünyanın ilk gıda temalı müzesi.



Aynı zamanda İsviçre’nin de en popüler müzesi. Nestle’nin 150’nci yılı vesilesiyle klasik bir gıda müzesinden, teknolojiyle donatılmış sanal bir müzeye dönüştürülmüş.

Dünyanın dört bir yanındaki gıda ve beslenme kültürünü araştıran, arşivleyen, ülkelerin yemek kültürlerini gösteren müzenin tam karşısında, göle saplanmış dev bir çatal heykeli var; ‘The Fork’ müzeyi simgeliyor. Herkesin önünde fotoğraf çektirdiği bu çatal, şehrin fenomeni!

Festival afişleri çok iyi!

Vevey sokaklarında ünlülerin yer aldığı bazı afişler gördüm. Meğer Montreux’de komedi festivali varmış, Donald Trump’tan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a, Gandi’den Angelina Jolie’ye pek çok ünlüyü karikatürize edip afiş yapmışlar.



Malum bizde de komedi festivali yapıldı ama siyasetin s’si bile yoktu. Onların bizden farkı işte bu!

Hazine Cihangir’i sallıyor

Cihangir eski havasını kaybediyor, müdavimleri ufaktan Karaköy’e kaçıyor derken, Hazine semti yeniden canlandırdı. Cihangir’in o bohem kafelerinden değil; Nişantaşı’nın şıkır şıkır havasını, Cihangir’e getirdi... O yüzden şu ara kimle konuşsam, Hazine’de takılıyor.

İstanbul’un bütün tanıdık yüzleri orada. Pekin ördeğinden suşiye kadar en havalı yemeklerin de hakkını veriyorlar, eğlencenin de. Zira haftanın yedi günü canlı müzik var. Pazartesi ve Perşembe gecesi Boygar, Çarşamba ve Cumartesi Özay Bakır, Cuma ve Pazar Yol Project grubu sahne alıyor. Hem yemek hem eğlence arayanlara tavsiye ederim.

Niye Tarkan yok?

Dünyanın 21 ülkesinde açılan ve ünlülerin balmumu heykellerini sergileyen Madame Tussauds, 28 Kasım’da İstanbul Grand Pera’da açılıyor... Müzede Zeki Müren’den Arda Turan’a, Atatürk’ten Mevlana’ya 60’a yakın heykel sergilenecek ama Tarkan’ın heykeli yok!

Adam ülkenin Megastar’ı sonuçta, heykeli de olmalı! Sordum; bana söylenen, bir anketle ilk isimlerin seçildiği, ilk etapta Tarkan isminin ankette yer almadığı. Anketin kriterlerini söylemediler ama heykellerin zamanla artacağı kesin bilgi.

MAKARA
Çekememezlik kilo verdirse, sıfır beden olacak çok insan var!!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder