Ekonomi Kahverengi domates kumato, pazara Antalya'dan girdi

Kahverengi domates kumato, pazara Antalya'dan girdi

Paylaş
Kahverengi domates kumato, pazara Antalya'dan girdi

Kahverengi domates kumato, Türkiye'de üretilmeye başladı

Gülay ZAİM / ANTALYA

Haberin Devamı

İlk kez İspanya’da yetiştirilen ve ‘Akdeniz domatesi’ olarak da bilinen kahverengi ‘kumato’ domatesi Türkiye’de üretilmeye başladı. Uzmanlar Seracılık’ın Antalya’da yetiştirmeye başladığı kumato domatesler, içten dışa doğru olgunlaşmasıyla dikkat çekiyor. İlk ihracatını Rusya’ya yapan şirketin ihracat listesinde Orta Doğu ülkeleri ve Doğu Avrupa var.

Yıl sonu hedefi 400 ton

Kumato domatesin dünyada 1970 yılından bu yana üretiminin yapıldığını belirten Uzmanlar Seracılık Başkanı Nurettin Yurdagül, Antalya’da yer alan 30 dekarlık serada ürettikleri ürünün paketleme ve dağıtım süreçlerini de kendilerinin yaptığını söyledi.

Yurdagül, yıl sonu üretim hedeflerini 400 ton, 2011’de ise 650 ton olarak belirlediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

İyi tarım sertifikalı

Domatesin ilk kez İsviçreli Syngenta tarafından pazarlandığını ifade eden Yurdagül, domateslerin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) olmadığını söyledi.

“Kumato, Migros’un iyi tarım uygulamalarına uygun sertifikalı olarak üretiliyor” diyen Nurettin Yurdagül, kumato etiketli paketlenmiş domateslerin kilo fiyatlarının marketlerde 4 lira olduğunu belirtti.

Migros ve Macrocenter’da

Nurettin Yurdagül, kumatonun 12 ay boyunca ve aynı lezzetle üretilebildiğini ifade etti.

Kumatoyu İstinyePark’ta Uzmanlar Manav ile Migros’larda ve Macrocenter’larda satışa sunduklarını belirten Yurdagül “Carrefour ve Metro marketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Yıl sonuna kadar kendimize ait 4 mağaza daha açacağız” diye konuştu.