Kahverengi domates kumato, pazara Antalya'dan girdi
Kahverengi domates kumato, Türkiye'de üretilmeye başladı
Gülay ZAİM / ANTALYA
İlk kez İspanya’da yetiştirilen ve ‘Akdeniz domatesi’ olarak da bilinen kahverengi ‘kumato’ domatesi Türkiye’de üretilmeye başladı. Uzmanlar Seracılık’ın Antalya’da yetiştirmeye başladığı kumato domatesler, içten dışa doğru olgunlaşmasıyla dikkat çekiyor. İlk ihracatını Rusya’ya yapan şirketin ihracat listesinde Orta Doğu ülkeleri ve Doğu Avrupa var.
Yıl sonu hedefi 400 ton
Kumato domatesin dünyada 1970 yılından bu yana üretiminin yapıldığını belirten Uzmanlar Seracılık Başkanı Nurettin Yurdagül, Antalya’da yer alan 30 dekarlık serada ürettikleri ürünün paketleme ve dağıtım süreçlerini de kendilerinin yaptığını söyledi.
Yurdagül, yıl sonu üretim hedeflerini 400 ton, 2011’de ise 650 ton olarak belirlediklerini ifade etti.
İyi tarım sertifikalı
Domatesin ilk kez İsviçreli Syngenta tarafından pazarlandığını ifade eden Yurdagül, domateslerin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) olmadığını söyledi.
“Kumato, Migros’un iyi tarım uygulamalarına uygun sertifikalı olarak üretiliyor” diyen Nurettin Yurdagül, kumato etiketli paketlenmiş domateslerin kilo fiyatlarının marketlerde 4 lira olduğunu belirtti.
Migros ve Macrocenter’da
Nurettin Yurdagül, kumatonun 12 ay boyunca ve aynı lezzetle üretilebildiğini ifade etti.
Kumatoyu İstinyePark’ta Uzmanlar Manav ile Migros’larda ve Macrocenter’larda satışa sunduklarını belirten Yurdagül “Carrefour ve Metro marketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Yıl sonuna kadar kendimize ait 4 mağaza daha açacağız” diye konuştu.
- Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail Dışişleri Bakanlığının sosyal medya platform paylaşımına sert tepki
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda heyetini kabul etti
- ABD Başkonsolosu CNN TÜRK'te yanıtladı! ABD, Erdoğan'ın ziyareti için ne diyor?
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Mark Rutte ile görüştü: Kalıcı ateşkes büyük önem taşıyor
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü