Sağlık Kansızlık uykusuz bırakır

Kansızlık uykusuz bırakır

Paylaş
Kansızlık uykusuz bırakır

Demir eksikliğine bağlı kansızlık, geceleri bacaklarda rahatsız edici bir his yaratarak kişinin uykusuz kalmasına yol açıyor

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin anlattı:

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Daha çok akşam saatlerinde, hareketsiz kalmayla bacaklarda ortaya çıkan rahatsız edici bir histir. Bacaklar dışında vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Kişinin uykuya dalmasını engeller.

Kimlerde görülür?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Genellikle kadınlarda görülür. Yaşla birlikte sıklığı artar. Ailesel geçişi baskın bir hastalıktır. Ailesinde huzursuz bacak sendromu olanlarda, demir eksikliğine bağlı kansızlığı bulunanlarda, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalarda daha sıktır.

Sebepleri nelerdir?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Dopamin adı verilen bir maddenin yetmezliğiyle ortaya çıktığı düşünülen bir rahatsızlıktır. Bazı hastalıkların seyri sırasında, özellikle demir eksikliği kansızlığı bulunanlarda hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor.

Nasıl sorunlara yol açar?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Uykusuzluğa sebep olur. Uzun süre bu hastalığa maruz kalıp uykusuzluk çekenlerde yüksek tansiyon geliştiğine ait çalışmalar var.

Nasıl teşhis edilir?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Hastayla görüşme ve muayeneyle tanısı konulur. Uyanıklık döneminde ortaya çıktığı için bu hastalarda uyku testine gerek yok.

Nasıl tedavi edilir?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Sebep ortaya konabiliyorsa, örneğin demir eksikliğine bağlı bir huzursuz bacak sendromu tablosu söz konusuysa demirin yerine konulmasıyla hastalık ortadan kalkıyor. Herhangi bir sebep ortaya konamıyorsa, dopamin adlı maddeyi içeren ilaçlarla tedavi yapılıyor.

Her gece rüya görür müyüz?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Evet. Rüya dönemi hafızanın yeniden organizasyonu aşamasında çok önemli rol oynayan bir uyku dönemidir. Toplam uyku süresinin yüzde 15-20’sini REM uykusu adı verilen rüya dönemi oluşturur.

Rüya görmek insanı yorar mı?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Hayır. Rüya döneminde kas aktivitesi neredeyse sıfıra yakın. Rüya sırasında bizi fiziki olarak yoracak bir durum söz konusu değil. Ancak kabus bozukluğu adı verilen bir uyku bozukluğunda istenmeyen tarzda rüyalar, kişi için rahatsız edici ve yorucu olabiliyor.

Bir insanın rüya görmesi engellenebilir mi?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Rüya dönemini baskılayan ilaçlar kullanılarak REM uykusu baskılanabiliyor.

Rüyaların uzunluğu ne kadardır?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Bir gece içerisinde toplam 5-6 kez rüya dönemi periyotları yaşanıyor. Bu periyotlar uykunun başlangıcında 5-10 dakika gibi kısa sürelerle sınırlıyken sabaha karşı yarım saat süren rüya dönemleri yaşanabiliyor.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK

2

Haberin Devamı