Ekonomi Kara delik genişledi

Kara delik genişledi

Paylaş
Kara delik genişledi

Geçen yılki krizde küçülen Türkiye'nin cari (döviz) açığı, bir yandan ithalat canlanırken, bir yandan da net turizm geliri düşünce hızla yükselişe geçti. Ülkenin döviz açığı ilk dört ayda, geçen yılın aynı dönemine göre 4 kat arttı ve 14 milyar 251 milyon dolara çıktı

GEÇEN YILIN DÖRT KATI

Haberin Devamı

Geçen yılki krizde, Türkiye’de üretim daralmış, bunun sonucu olarak ithalat ihracattan çok daha hızlı küçülmüştü. Bu sayede ülke ekonomisinin döviz açığı (cari açık) azalmıştı. Krizin üretimdeki izlerinin silindiği 2010’da ithalat hızlanınca, cari açık rekor seviyede yükseldi. İlk dört ayda cari açık, geçen yılın aynı dönemine göre dört kat birden büyüyerek, 4 milyar 361 milyon dolardan, 14 milyar 251 milyon dolara çıktı.

İHRACAT HIZLANDI

Merkez Bankası tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi raporuna göre, aylık cari açık ise Nisan 2009’a göre yüzde 175 artarak 4 milyar 361 milyon dolara çıktı. Cari açığın alt kalemlerinden ihracatla ithalat arasındaki fark nisanda yüzde 171.7 artarken, turizm gibi hizmet gelirleri de yüzde 82.7 azaldı. Net turizm geliri, ilk dört ayda da yüzde 10.5 düştü. Düşüş, turizm giderlerindeki artıştan kaynaklandı.

Haberin Devamı

DENGE KAYBOLDU

Dış ticaret dengesindeki (ihracatla ithalat arasındaki fark) bozulma, dört aylık dönemde daha net görüldü. Geçen yılın ilk dört ayında 2 milyar 736 milyon dolar olan dış ticaret açığı, bu yıl aynı dönemde 12 milyar 455 milyon dolar oldu. İhracat yüzde 11.3 artarak 35.6 milyar dolara, bavul ticareti yüzde 21.9 artarak 1.85 milyar dolara yükselirken, ithalat harcamaları yüzde 36.6 artarak 53.3 milyar dolara ulaştı.