Sağlık Karaciğer atardamarına penis toplardamarı

Karaciğer atardamarına penis toplardamarı

Paylaş
Karaciğer atardamarına penis toplardamarı

İlk kez Türk doktorlar tarafından geliştirilen yöntemle karaciğer naklinde önemli bir adım atıldı

Karaciğer yetmezliği nedeniyle iki yıldır tedavi gören 36 yaşındaki Kerem Dizman'a, oğlu 20 yaşındaki Yılmaz Dizman'dan alınan karaciğer parçasının nakli sırasında Türk doktorlar dünyada bir ilke imza attı. Nakil sırasında hastanın karaciğerine giden atardamarının hastalıklı çıktığını gören doktorlar, o an geliştirdikleri teknikle testisinden gelen toplardamarı alarak, hastanın hastalıklı atardamarının yerine dikti.

Haberin Devamı

Dün 14 saat süren ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Cerrahi sorumlusu Doç.Dr. Alihan Gürkan ve Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan'ın teknik desteği ile dünyada bir ilke imza attıklarını söyledi.

Van'da oturan Kerem Dizman'a oğlu Yılmaz Dizman'dan alınan 980 gramlık karaciğer dokusunu 14 saat süren operasyonla naklettiklerini söyleyen Doç.Dr. Alihan Gürkan, "Teknik olarak anlatmak gerekirse ameliyat sırasında Kerem Dizman'ın karaciğere giden atardamarının hastalıklı olduğu görüldü. Genellikle bu gibi durumlarda hastanın kaybedilme oranı yüksektir. Olay ortaya çıktıktan sonra ekibimizin bir parçası olan Doç.Dr. Ömer Özkan'dan yardım aldık. Hastanın testisinden gelen toplardamarı alıp, hastanın hastalıklı atardamarının yerine taktık. Çap olarak en uygunu testislerdeki damar olduğu için bu damarı almayı tercih ettik" diye konuştu.

Haberin Devamı

CİNSEL SORUNLA KARŞILAŞMAYACAK

Damar ameliyatını mikrocerrah Doç.Dr. Ömer Özkan'ın geliştirdiği teknikle uyguladığını kaydeden Doç.Dr. Gürkan, "Bu ameliyatı uluslararası sunumlarda ve dünyaca ünlü tıp dergilerinde yayınlatacağız. Dünyada ilk kez uygulanan teknikle karaciğer nakli gerçekleşen TEDAŞ çalışanı Kerem Dizdar, cinsel yönden hiç bir sorunla karşılaşmayacak" dedi.

Canlı vericili karaciğer naklinin cerrahinin en son noktası olduğunu sözlerine ekleyen Doç.Dr. Alihan Gürkan, "Hastaya karaciğer nakli yapmasaydık 1 yıl içinde yaşama şansı yüzde 30 olacaktı. Bu karaciğer nakli sırasında oğul Dizman'ın 1500 gram olan karaciğerinin 980 gramını, karaciğerin yüzde 65'ini alarak babaya naklettik. Bu nakil son derece riskli. Ameliyat öncesinde babaya her şey anlatıldı" diye konuştu.

DHA