Gündem Karadeniz Karasu'yu yutuyor

Karadeniz Karasu'yu yutuyor

Paylaş
Karadeniz Karasu'yu yutuyor

Karadeniz'in son üç yıldır sahil şeridini döverek erozyola yol açtığı Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde, havadan çekilen son fotoğraflar tehlikeyi gözler önüne seriyor

Son üç yıldır görülen Karadeniz sahilindeki erozyon özellikle geçen yıl daha da arttı. Karasu'nun 22 kilometrelik sahilinin liman bölgesi olan 2 kilometrelik bölümünde etkili olan erozyon nedeniyle daha önce sahildeki onlarca yazlık ev yıkıldı.

Deniz suyunun 3 yıl öncesine oranla yaklaşık 100 metre içeri girdiği Karasu’da Belediye Plajı da tamamen sular altında kaldı. Erozyonun 50 metre daha devam etmesi halinde deniz sularının ilçe merkezine girmesi de kaçınılmaz olacak.

Bölgenin havadan çekilen son fotoğrafları tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Karasu’da bu tehlikenin gündeme gelmesi üzerine geçtiğimiz günlerde bölgeye gelen Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü uzmanları, beraberlerinde Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ile bölgede helikopterle havadan inceleme yaptı.

Bu inceleme sırasında erozyonun boyutu fotoğraf ve kamera görüntüleri ile de tesbit edildi. Bölgede Ocak ayında çekilen fotoğraflara göre Karadeniz’in sularının Öz-Su tesislerini de neredeyse yutmak üzere.

ÜNİVERSİTELER UYARMIŞTI

Karaelmas Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nün Karasu Belediyesi’nin desteğiyle bölgede ortak yaptığı çalışmada, Karadeniz’de deniz sularının iç kesimlere doğru ilerlediği ve bunun sürmesi halinde de birkaç yıl içinde ilçe merkezinin sular altında kalabileceği açıklamıştı.

Bölgede bir yıl süren çalışmalarda alınan sonuçların ardından yapılan açıklamada tedbir alınmaması halinde birkaç yıl içinde denizin ana caddeyi aşarak su seviyesinden daha aşağıda bulunan bölgelerin deniz suyuyla dolabileceğine dikkat çekilmişti.

Aziz GÜVENER-Cihan EMRE/Sakarya (DHA)