Bilal Emin Turan 'Kasko' yaptırırken dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

'Kasko' yaptırırken dikkat!

Haberin Devamı

Yollarda 21 milyon araçtan 15 milyonu zorunlu trafik sigortası yaptırırken, kaskolu araç sayısı 5.6 milyon. Çok rağbet görmese de kasko, trafik sigortasının yetersiz kaldığı noktalarda imdada yetişiyor.

Trafik sigortası adı üstünde 'zorunlu' ve kaza halinde kusurluysanız karşı tarafın hasarını karşılıyor. Aracınızda oluşacak herhangi bir hasarı kesinlikle karşılamıyor.

Tazminatlar da dahil

İsteğe bağlı olan kasko ise kusurunuza bakmaksızın aracınızdaki hasarları, sizin veya teminata göre yanınızdaki yolcuların sağlığıyla ilgili oluşan tüm masrafları karşılar.

Ek teminatlarla karşı tarafın açacağı manevi tazminat davalarına, bu davalar sonucunda tazminat ödenmesi gerekirse koruma sağlar. Bu nedenle kasko yaptırırken teminatlara dikkat etmek gerekiyor. İşin püf noktasını danışmanlık hizmeti veren Doğan Sigorta Brokerlik CEO'su Selcen Gür'le konuştuk.

Trafikte ödeme sınırlı

Trafik sigortalarının zarar karşılama limitinin düşük ve sınırlı olduğuna dikkat çeken Selcen Gür, trafik poliçesinde karşı tarafa vereceğiniz maddi zararın limitinin araç başına 33 bin lira, kaza başına 66 bin lira olduğunu söyledi. Bu limit her yıl Hazine tarafından yeniden belirleniyor.

Limit neden önemli?

Selcen Gür, bu konuda şöyle dedi: "Lüks veya birden fazla araca çarpabilirsiniz. Trafik sigortasının limiti karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılamaya yetmez. O yüzden mutlaka kasko yaptırın ve kasko poliçenizde 'ihtiyari mali mesuliyet' limitini 100 bin liranın üzerinde belirleyin. Trafik poliçesi yetersiz kalırsa eksiği kasko tamamlar."

En yükseğini seçin

Kazada sadece maddi hasar oluşmayabilir. Karşı tarafa ve üçüncü şahıslara vereceğiniz zarar sonucunda, mağdur kişinin ailesi size dava açabilir. Bu durumda, çok yüksek tazminat ödenmesi gündeme gelebilir. Selcen Gür, bu duruma karşı kendinizi korumak için kaskoda en yüksek manevi tazminat limitinin alınmasını öneriyor.

İkame araç seçeneği!

Kaskoda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ikame araç. Standart bir poliçe, aracınız kaza sonrası tamirdeyken 7-15 gün başka bir araç sağlar. Ancak tamir uzun sürebilir. O yüzden ek prim ödeyerek kasko poliçesine 'Tamir süresi bitene kadar' yazdırın. Lüks araç kullanıyorsanız ikame aracın da lüks olmasını isteyebilirsiniz.

Araç pert olursa

Kasko, zarar gören ön camları herhangi bir standart camla, anlaşmalı servislerde değiştirmeyi öngörür. Az bir ek prim ödeyerek camın orijinaliyle, dilediğiniz serviste değiştirileceğini poliçeye yazdırın. Kaskoda 'sıfır araç klozu' maddesi var. Bazı sigorta şirketleri, bu kloz ile sıfır araç ilk yıl 'pert' olursa yani kullanılamaz hale gelirse 'anahtar teslim fiyatı'nı ödüyor. İyi araştırın!


Adrese teslim muayene hizmeti

Son dönemde kasko sigortalarıyla ilgili güzel bir gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Selcen Gür, şöyle dedi: "Bazı sigorta şirketleri araç muayenenizi de üstleniyor.

Kasko poliçenizi yaptırdığınızda sigorta şirketi, aracınızı teslim alıyor ve muayenesini yaptırdıktan sonra bu özel hizmet için ücret talep etmeksizin size aracınızı teslim ediyor."



Hangisi neyi öder?

Durum Trafik sigortası Kasko

Çarpışma: Sadece karşı tarafın mağduriyetini karşılar. Aracınızda meydana gelen hasarları karşılar.
Çarpma: Diğer aracın ya da çarptığınız yerin masrafını karşılar. Aracınızda oluşan masrafları karşılar. Karşı tarafı karşılamaz.
Çalınma: Karşılamaz. Poliçede belirlenen bedele kadar karşılar.
Terör: Karşılamaz. Belirlenen limit kadar karşılar.
Sel, dolu: Karşılamaz. Belirlenen limit kadar karşılar.
Deprem: Karşılamaz. Belirlenen limit kadar karşılar.
Yanma: Karşılamaz. Belirlenen limit kadar karşılar.

Teminatları mutlaka kontrol edin!

* Poliçede deprem, sel, su, dolu, terör teminatlarının olup olmadığını kontrol edin. Yoksa talep edin. * 'Mini Onarım Teminatı'nı tercih edin. Bu yolla küçük hasarlar, hasarsızlık indirimi bozulmadan tamir ediliyor. * Sonradan eklenen aksesuarları bedelleriyle sigorta şirketine bildirip, kasko kapsamına aldırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder