Tamer Heper Kat mülkiyeti uygulanmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyeti uygulanmaz

Haberin Devamı

15 Ocak 2015’te bir daire satın aldım. Daire henüz kullanılabilir konumda değildi. Bana fiilen Haziran 2015’te teslim edildi. Ancak kullanmadığım dönem için benden 950 TL için 3200 TL isteniliyor. Binada kat irtifakı var ama henüz üçte ikisi fiilen kullanılmıyor. Ama buna rağmen mahkeme benim yönetime aidat ödememe karar verdi. Oysa bana teslim edilmesi gereken tarihten beş ay geç teslim aldım. Benim hakkım yok mu? ● M.T.

Okuyucumun başındaki problem çok yaygın. Ancak yine yanlış yapılması da yaygın. Yapılan en önemli hata şu: Bir inşaat yapılıyor, birileri çıkıp biz yöneticiyiz diyor ve aidat topluyor. Bu olmaz. Ne için olmaz, bakın şunun için. Öncelikle bir yapı henüz kat irtifakı konumunda ise ve 2/3’ü (üçte ikisi) fiilen kullanılmaya başlanılmadı ise burada kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmaz.

Kat mülkiyeti mevzuatının uygulanmadığı binalarda ise yönetici olmaz. Dolayısı ile yönetici diye biri para toplayamaz. Sonra aidat toplanması yine kat mülkiyeti mevzuatı içinde yer alır. Kat mülkiyeti mevzuatının uygulanmadığı böyle bir binada aidat da olmaz.

TAZMİNAT İSTEYİN

Bütün bunlar olmazken bir mahkeme, yöneticinin toplayacağı aidat için ödenmesi kararı vermiş ise bu karar yanlıştır. Bunu yadırgamamak lazım, neticede mahkemeler de yanlış karar verebilir. Nitekim bugüne kadar Yargıtay'ın birçok bozma kararı olmuştur.

Dolayısı ile yanlış verilen karar Yargıtay'da düzeltilmiştir. Bu da öyle bir karar olabilir. Size teslimi gereken tarihten sonra fiilen teslim yapıldı ise bu halde elbette geç teslim edilen tarihe kadar elde edebileceğiniz kira gelirinden mahrum kaldınız. Bu miktarı tazminat olarak talep edebilirsiniz.

Okuyucularımın ve hatta bu konuda dava açanların yaptığı küçük bir hata var. Böyle geç teslimde kendi oturdukları evin kirasını tazminat olarak isteyenler oluyor. Oysa talep edilecek tazminat, geç teslim edilen gayrimenkulün getirebileceği kira bedelidir. Siz de geç teslim nedeni ile mahrum kaldığınız kira bedeli kadar tazminat talep edebileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder