Pazar Postası Kendinizi nasıl görüyorsunuz?
Paylaş
Kendinizi nasıl görüyorsunuz?

Bedeniniz ve dış görünüşünüz hakkında ne hissettiğiniz, ne düşündüğünüz kilo verme konusundaki başarınız üzerinde çok etkili olabilir. Öyle ki, bedeninizden nefret ediyorsanız kilo vermeniz mümkün olmayabilir

Beden imajı nedir?

Haberin Devamı

’Beden imajı’, kendi bedeninizle ilgili, şişmanlık-zayıflık, biçim ve genel görüntü olarak, kafanızda nasıl bir resim oluştuğu ve bu resim konusunda ne düşündüğünüz ve ne hissettiğinizdir. Bu imaj olumlu da olabilir, olumsuz da... Fakat işin içinde, bu imajı, medyada ve dergilerde gördüğümüz ’ideal görüntülerle’ yani zayıf ve güzel görüntülerle kıyaslamak da var. Ve bu görüntülere pek fazla benzenilmediği zaman da (İtiraf edelim zaten, kim benziyor ki!) kendimizi çok olumsuz ve mutsuz hissedebilmek de var.

Beden imajı ve kendine olan güven, sevgi, saygı

Olumsuz bir beden imajına sahip olmak, kendinize olan güveninizi, sevginizi, saygınızı tam kalbinden bıçaklayabilir. (Kendinize olan güveniniz, kendinizi ne kadar sevdiğiniz ve saydığınızla ilgilidir). Bu da şöyle sonuçlanır: Bedeninizi sevmiyorsanız, kendinizi de sevmezsiniz. Ve eğer kendinizi sevmiyorsanız, bu da, şu anlama gelebilir: Kilonuzu kontrol altına almak için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerini yapamayacak durumda hissedebilirsiniz veya harcanacak bu çabaya hiç değmeyecek birisi olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bir zayıflama programına başlama gücünü bulsanız bile, kendinize olan güveninizin, sevginizin olmaması, yine devreye girip işi bozabilir... Zayıflama programına uyarken örneğin, bir gün şeytana uyabilir ve rejimi bozabilirsiniz. O zaman da içinizden bir ses şöyle diyebilir: ’Aslında sen her zaman bu işte başarısız oldun. Onun için, rejime devam etsen ne olur, etmesen ne olur! Bırak gitsin!’ Ve tabii bunun üzerine rejimi tamamen bırakabilirsiniz.

Haberin Devamı

Beden imajınızı düzeltmek

Beden imajınız, bedeninizle ilgili ne düşündüğünüze ve ne hissettiğinize bağlıdır. Bedeninizin korkunç olduğunu düşünüyorsanız kendinizin de korkunç olduğunu hissetmeye eliniz mahkum! Eğer bir arkadaşınıza, bedeninizi nasıl gördüklerini sorsaydınız, onların yanıtları büyük olasılıkla sizinkinden çok farklı olacaktır. Ve çok kolay olmasa da, sizin de kendinizi nasıl gördüğünüz değiştirilebilir. Aşağıdaki egzersizlerden bazılarını deneyebilirsiniz örneğin...

Haberin Devamı

Kendinize iyi davranın

Yoksa tüm enerjinizi, diğer insanlara bakmak, onların ihtiyaçlarını gidermek, onları kollamak için mi harcıyorsunuz? Eğer durum böyleyse, belki de kendi bedeninize de (ve tabii böylece tüm olarak kendinize de) saygı gösterdiğinizi kanıtlamanın zamanı gelmiştir. Bunu da, bedeninize iyi bakarak yapabilirsiniz ancak. Herkes gibi sizin de, boş zamana, dışarıda gezmeye, kendinizi şımartmaya, uykunuzu iyi almaya, güneşte bronzlaşmaya veya bir barda canlı müzik dinlemeye veya kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak ne varsa onu yapmaya hakkınız var. Kendinizi iyi hissederseniz, büyük olasılıkla daha olumlu düşünecek ve olumlu hareket edeceksiniz. Bu arada, kilo vermek de dahil, sizin için önemli olan şeyleri yapabilme yeteneğinize de daha çok inanacaksınız.

Beden imajı egzersizleri

Aşağıdakilerden bazıları biraz zor görünebilir ama mutlaka denemelisiniz. Eğer ilk seferde başaramazsanız, bir süre sonra tekrar deneyin. Kendinizle ve bedeninizle ilgili ne düşündüğünüz üzerinde ne kadar çok durursanız, kendinizi o kadar daha iyi ve olumlu hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

- Kişiliğinizle veya günlük başarılarınızla ilgili (ne kadar küçük veya büyük olurlarsa olsunlar) veya var olan herhangi bir olumlu yönünüzle ilgili dört madde sıralayın.

- Yakın arkadaşlarınızın, dış görünüşünüz hakkında hoşlandıklarını söyleyeceklerini düşündüğünüz dört madde sıralayın.

- Bedeninizle ilgili dört olumlu madde sıralayın. Bedeninizin herhangi bir bölümü olabilir bu, saçlar, tırnaklar, bel, gözler, ayak başparmakları, bilekler, gülümseme gibi...

- Birisi size iltifat ettiğinde nasıl tepki verdiğinizi düşünün. Omuz silkip bir kenara mı itersiniz yoksa kabul edip teşekkür mü edersiniz? Eğer birinci seçenekteki gibi hareket ediyorsanız, o zaman diğer yanıtın pratiğini yapmak zorundasınız.

- Her güne, kendinizle ilgili olumlu bir cümleyle başlayın. Cümleyi birkaç kez tekrar edin.

Kendinizi iyi hissetmek için önemli ipuçları

- Kendinize olan güveninizle ve sevginizle, beden imajınızı birbirinden ayırmaya çalışın. Çünkü siz, birçok farklı ve şahane parçaların bir toplamısınız.

Haberin Devamı

Daha olumlu bir beden imajına sahip olmakla, sizi kilo vermeye götürecek amaçlara daha kolay ulaşabilirsiniz, örneğin daha aktif olmak.

- ’Zayıflık takıntısı’ olan bir toplum olmamıza karşın, eğer gerçekten aşırı kiloluysanız, şişmanlığınızın sağlığınıza olan etkisinin, dış görünüşünüzden çok daha önemli olduğunu düşünün.

- Ulaşacağınız ve vereceğiniz kilo beklentilerini gerçekçi bir sınırda tutun. Unutmayın ki hepimizin bedeni kendine özgüdür. Biçimi de, zayıflığı ve şişmanlığı da...

- Bedeninizden hoşnut olmamanın sizi çok üzdüğünü ve istediğiniz değişiklikleri yapmanıza engel olduğunu hissediyorsanız, profesyonel yardım alın.

(23.12.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)