Gündem Keyfi kararlara yargıdan tokat

Keyfi kararlara yargıdan tokat

Paylaş
Keyfi kararlara yargıdan tokat

Erzurum ve İzmir'de yapılan bazı uygulamalar yargı kararlarıyla geri döndü

1- ‘Bir bilim adamı olarak yapması gerekeni yaptı’

Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, 2008 Aralık’ta 8 öğrencisiyle ‘su kimyası’ dersi için Erzurum’un içme suyu ihtiyacını asğlayan Palandöken Barajı’ndan gelen suyun arıtıldığı yerden örnekler almıştı.

Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, 360 bin kişinin içtiği suda normalin 83 katı zehirli ‘fenol’ maddesi saptamıştı. Belediyeye bağlı Erzurum Su, Kanalizasyon İşletmesi (ESKİ), bu yüzden Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu’na 15 bin lira tazminat davası açtı.

Hocanın maaşı da kesildi

YÖK ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü de Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu’na geçen yılın Temmuz ayında maaş kesim cezası vermişti.

ESKİ’nin tazminat talebini reddeden mahkeme, “Yüzbinlerce insanın su içtiği bir baraj gölüne hayvan pisliklerinin akması ve kanalizasyonun karışıyor olması kabul edilemez. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, duyarlı bir bilim adamının yapmış olduğu araştırma ve gözlemin sonucunu kamuoyu ile paylaşmıştır” dedi.

Kadir SABUNCUOĞLU/DHA

2- Müdür atamaları iptal

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İzmir’de boş olan 393 okul müdürlüğü kadrosu için atamalar yapılmıştı. Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yetkisini kullanarak yaptığı atamaların iptali için eğitimciler yargıya başvurmuştu.

Atamaların liyakat aranmadan ve açık kadroların ilan edilmeden yapıldığını savunup yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuşlardı.

İzmir’de çoğu lise toplam 77 okul müdürlüğü atamasının 35’i İdare Mahkemeleri’nin yürütmeyi durdurma kararıyla iptal edildi.

Nesrin COŞKUN/DHA