Nedim Şener Kim bu Ebu Cihad?
HABERİ PAYLAŞ

Kim bu Ebu Cihad?

Haberin Devamı

Dünyayı kana bulayan IŞİD, 20 Mart 2014’deki Niğde saldırısından bu yana Türkiye’de yaptığı eylemlerde toplam 237 cana kıydı, 317 kişiyi de yaraladı. En son yılbaşı gecesi Reina’da 39 kişinin öldürülmesi, 79 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı gerçekleştirdi.

Terörist Abdulkadir Masharipov saldırıdan 16 gün sonra yakalanmıştı, önceki gün de mahkeme tarafından tutuklandı. Saldırıdan hemen sonra olay yerine gelen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü’nün yürüttüğü soruşturma, IŞİD’in Türkiye yapılanması hakkında çok önemli bilgiler ortaya çıkardı.

Savcı Kökçü’nün sekiz sayfalık tutuklama talebi yazısı bu konuda birçok bilgi veriyor. Savcı Kökçü’nün koordinasyonunda Ankara’dan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve İstanbul’dan MİT Bölge Başkanlığı’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile yaptığı işbirliği Masharipov’un yakalanmasında en önemli etken.

Reina benzeri beş saldırı önlendi

Operasyon kapsamında yapılan baskınlarda ele geçirilen belgeler ve alınan ifadelerden yola çıkarak IŞİD’in Reina’ya benzer beş saldırısı önlenmiş.

Yani eğer o işbirliği gerçekleşmemiş ve Reina saldırganı yakalanmamış olsaydı IŞİD silahlı saldırı ve canlı bomba dahil beş katliam daha yapacaktı. Soruşturma karşımızda öyle sıradan bir örgüt olmadığını gösterdi. IŞİD teknolojiyi kullanan ve hücresel yapılanmayı en iyi beceren bir terör örgütü.

2016 yılında İran’dan Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yapan IŞİD militanı Masharipov, uzun süre Konya, Kayseri ve İstanbul’da kendilerinin “Madafa” adını verdikleri YTS’lerde yani “Yabancı Terörist Evleri”nde barınmış.

İstanbul’u avucunun içi gibi biliyor

“Telegram” adı verilen haberleşme sistemi üzerinden talimatlar almış. Katil Masharipov yapacağı eyleme kendisi karar vermiyor. Suriye’den aldığı talimatla harekete geçiyor. Evleri bulan, silahları temin eden, ulaştırmayı sağlayan hiç kimse birbirini tanımıyor. Terörist, Suriye’den Ebu Cihad kod adlı terörist tarafından yönlendiriliyor. Örneğin katil önce yılbaşı gecesi Taksim’de eylem için yönlendiriliyor. Polis kontrolünün çok olmasından dolayı vazgeçiyor.

Tekrar “Ebu Cihad” ile iletişime geçiyor. Ebu Cihad onu Cumhuriyet gazetesine yönlendiriyor. Hatta teröriste adresi “Telegram” üzerinden bildiriyor. Ancak yola çıktığında karar değiştiriliyor. Ebu Cihad bu kez Masharipov’u Reina’ya yönlendiriyor.

Hatta, Masharipov Reina ile ilgili görselleri Telegram üzerinden alıyor. Yani Suriye’deki Ebu Cihad, terörist Masharipov’dan daha çok İstanbul’u tanıyor. İnsanın aklına tabi “Kim bu Ebu Cihad?” diye bir soru geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder