Ekonomi Kiracı kıymete bindi

Kiracı kıymete bindi

Paylaş
Kiracı kıymete bindi

Evsahibinin saltanatı bitti, 'öğrenciye, bekara ev vermem' inadı tarih oldu

Haber: İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

‘Bekara, öğrenciye ev vermem, oğlum gelecek’ dönemi sona erdi. İstanbul’da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu belirten İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, son üç yılda rollerin değiştiğini söyledi.

Ateş, “Ev sahiplerinin yerini kiracılar aldı. Bir daire bakımlı değilse kiracı ya tutmuyor ya da eksikliklerin tamamlanmasını talep ediyor. Ev sahipleri, şu anda kiracılarına bırakın zam yapmayı, kirayı bile düşürüyor” dedi.

Daireler 6-7 ay boş kalıyor

Boşalan bir dairenin 2-3 aydan önce kiracı bulamadığını hatta 6-7 ay boş kalan daireler olduğunu belirten Ateş, “Bunun nedeni, son üç yıldır gayrimenkulde yaşanan sıkıntılar ve sonrasında gelen kriz.

2004-2007 arasında yapılan yoğun satışlar birçok kiracıyı ev sahibi yaptı ki; bu da başka bir neden. Özellikle merkezden uzakta yapılan projelere geçiş var. Çünkü merkezdekilere göre yüzde 50-60 daha ucuz ve nitelikli ev bulmak mümkün” diye konuştu.

Öğrenciler İstanbul dışına

Kriz nedeniyle ailelerin birleşmeye, çocukların baba evine dönmeye başlamasının kiralık sayısında artışa neden olduğunu kaydeden Ateş şöyle konuştu: “Birçok ilde açılan üniversitelerde okumak İstanbul’dan üçte bir daha ucuz.

Artık aileler çocuklarını İstanbul’a değil, bu üniversitelere gönderiyor. İstanbul’da öğrenci taşınmalarının yılda ortalama 150 bin civarında kiralık hareketine sebep olduğunu düşünürsek, bu çok ciddi bir potansiyel.”

300 bin kiralık konut var

İstanbul’da 300 bin kiralık, 600 bin de satılık konut olduğunu belirten Ateş, “Yani 4 milyon konut olan İstanbul’da satılmayı ve kiralanmayı bekleyen konut sayısı yaklaşık 900 bin.

En çok Halkalı, Esenyurt, Beylikdüzü ve merkez ilçelerde kiralık var. Beşiktaş’ta üç yıl önce 1100-1200 TL olan 2 artı 1’ler 900-1000 TL’ye, Beylikdüzü’nde 800 TL olan daireler 600 TL’ye kiracı buluyor. Kiracının saltanatı 2010’da da sürecek gibi görünüyor” dedi.

2

Haberin Devamı