Ekonomi Kıymanın kilosu 30 lira

Kıymanın kilosu 30 lira

Paylaş
Kıymanın kilosu 30 lira

Canlı hayvan sayısının talebi karşılayamaması nedeniyle et fiyatlarında yaşanan artış sürüyor.

PİRZOLA 42 LİRAYA ÇIKTI

Kırmızı et fiyatları hızla artıyor. İstanbul’da yerine ve kalitesine göre değişmekle birlikte kıymanın kilosu 30 liradan, kemiksiz koyun eti 33 liradan, kuzu pirzola 42 liradan satılıyor.

Bu yılın başında köftelik kıyma 22 lira, kemiksiz koyun eti 27 liraydı. Fiyatlar ortalama üçte bir oranında zamlandı. Artışın nedeni olarak, canlı hayvan sayısının talebi karşılayamaması gösteriliyor.

KASAPLAR KAPANIYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, fiyat artışı nedeniyle kasaplarda işlerin durma noktasına geldiğini, birçok dükkanın kapatıldığını ya da satılığa çıkarıldığını söyledi.

Yıldız, son 15 günde et maliyetinin 2 lira yükseldiğini bildirdi. Muhsin Yıldız, kemikli etin kilosunun 18 lira olduğunu, buna göre kemiksiz etin kendilerine 24 liraya mal olduğunu anlattı.

5 LİRALIK KIYMA ALINIYOR

Muhsin Yıldız şöyle konuştu: “Kesime giden hayvan sayısı çok azaldı. Bursa’da 12 kasap kapandı, 40’ı devren satılık. Kimse eskisi gibi kırmızı et tüketmiyor. Vatandaş kasaptan 5 liralık kıyma alıyor. Bu parayla alınan kıyma 250 gram etmez.” En pahalı etin Türkiye’de olduğunu söyleyen Yıldız, “Etin kilosu Bulgaristan’da 7, Ermenistan’da 6, Almanya’da 9 lira. Türkiye’de ise 30 liradan başlıyor” dedi.

BAKANLIK İTHALATA HAZIRLANIYOR

Et fiyatlarındaki tırmanışa Tarım Bakanlığı, canlı hayvan ithalatı ile yanıt vermeye hazırlanıyor. Bakanlık, veteriner hekimlerini sahaya göndererek, besi sığırı envanteri çıkarmaya karar verdi.

Envanter sonuçları, mayıs ayında yapılacak bir toplantıda masaya yatırılacak. Yetkililer, geçmişte deli dana hastalığı yüzünden Avrupa’dan ithalatın durdurulduğuna, bugün bu hastalığın ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ise üyelerinin 5 bin damızlık sığıra ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

24 LİRANIN ALTI KESİNLİKLE HİLELİDİR

Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, et maliyetinin geldiği nokta itibarıyla, en ucuz kıymanın kilogram fiyatının 24 lira olabileceğine işaret etti.

Yıldız, “Bu fiyatın altında satılan kıymada kesinlikle hile vardır. 24 liranın altında satılanlarda yağ oranı yüksek tutuluyor. Vatandaşlar kesinlikle hazır kıyma almasın. Aldıkları eti, kasaplarda çektirsinler” açıklamasında bulundu.

İÇERİDE ÜRETİM ARTIRILMALI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et fiyatındaki sorunun ithalatla değil üretimi artırıcı politikalarla çözülebileceğini belirtti.

Bayraktar, kaçak ve kontrolsüz kesimler yüzünden, et üretiminin büyük kısmının kayıt dışı olduğunu belirtti. TZOB Başkanı, sektörde en kısa zamanda kayıt dışılığı önleyecek tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

2

Haberin Devamı