Ekonomi Komşu 140 milyon Euro bile ödeyemez durumda

Komşu 140 milyon Euro bile ödeyemez durumda

Paylaş
Komşu 140 milyon Euro bile ödeyemez durumda

Yunanistan Kültür Bakanı Yardımcısı, 140 milyon euro'luk tanıtım borcunu bile ödeyemediklerini açıkladı

20 milyar euro cumaya

Yunanistan’ı kurtarmak için Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle IMF’den üç yılda gelecek 110 milyar euro’luk kredinin 20 milyar euro’luk ilk taksidi, önümüzdeki cuma gününe kadar Yunanistan’da olacak.

Bu miktarın 9 milyar euro’luk bölümüyle vadesi gelmiş eski borçlar ödenirken, kalan bölüm ‘finansal istikrar sandığı’nda biriktirilecek.

Kredinin 10 milyar euro’su nakit sıkıntısında olan bankalara verilecek. Borç ödemeleri yapıldıktan sonra kalan paranın tümünün bankalara verilmesi söz konusu.

Kapı kollarını sökmüşler

Ancak Yunanistan’ın içler acısı hali bazı açıklamalarla daha da netleşiyor. Kültür Bakanı Yardımcısı Angela Gereku, tanıtım için yabancı medya kuruluşlarına 140 milyon euro borçları olduğunu ve ödeyecek para olmadığını belirtti.

Ofisteki kapı ve çekmecelerde tokmak bulunmadığını söyleyen Gereku, selefi Kostas Markopulos’un taktırdığı Swarovsky marka kristal tokmakları gitmeden söktüğü bilgisini aldığını açıkladı.

Markopulos ise iddiayı yalanlayarak adalete başvuracağını belirtti.

Avrupa’ya büyük ders oldu

Euro bölgesindeki AB üyesi ülkelerin onayladığı yardımda bazı değişiklikler yapıldı. Kredilerin vadesinin 3 değil 5 yıl, faizinin ilk 3 yıl için yüzde 4, daha sonraki 2 yıl için yüzde 5 olması kararlaştırıldı.

Yunanistan, 2010 sonuna kadar AB ve IMF’den üç taksitte 45 milyar euro alacak. Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan için yaptığı zirveden çıkan en önemli karar ise krizin başka üye ülkelerde yaşanmaması için uygulamaya konacak daimi bir yardım mekanizması oluşturulması oldu.

Sert yaptırımlar geliyor

Daimi yardım mekanizmasının şartları Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarının bugün yapacağı toplantıda görüşülecek.

Hedef, yarın piyasalar açılmadan, söz konusu güven mekanizmasının hazır olması. Zirvede ayrıca Almanya’nın talebi olan AB İstikrar ve Kalkınma Sözleşmesi maddelerine uymayan üye ülkelere daha sert yaptırımlar uygulanması da kararlaştırıldı.

Almanya, sözleşme maddelerine uymayan ülkelerin bir süre için oy haklarının elinden alınmasını bile istemişti.

2

Haberin Devamı