Ekonomi Komşuluk şimdi başladı

Komşuluk şimdi başladı

Paylaş
Komşuluk şimdi başladı

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun imzaladığı işbirliği anlaşmaları, 'komşu' ile yepyeni bir dönemi açıyor

Yeni bir dönem olacak

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde, iki ülke arasında önemli işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Finans, enerji ve turizm gibi önemli sektörleri de kapsayan anlaşmalar, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti oldu.

Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye- Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Her

iki ülke başbakanının tavır ve sözleri, dinleyenlere, ‘Gerçek komşuluk şimdi başlıyor’ dedirtti.

Heyet 320 kişilikti

Başbakan Erdoğan, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya 320 kişilik bakan, bürokrat ve işadamı heyetiyle gittiklerini belirterek, “Tarihe bir kayıt düşeceğiz. 22 anlaşma imzaladık.

İşadamlarımızla buraya gelip, finans ve reel sektörde neler yapacağımızı konuştuk. Bugün verimli görüşmeler yaptılar” dedi.

Erdoğan, “Yunanistan’la ticaret hacmimiz 2.5 milyar dolara (2 milyar euro) düşmüş. Bunu 5 milyar euro’ya çıkarmak istiyoruz. Gerekli siyasi irade var. Yapılabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

İtalya’ya gaz gidebilir

İki ülke iş çevrelerinin, ticareti artırmaya istekli olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Biz de iki ülke yönetimi olarak her türlü desteği vereceğiz. Engeller, çakıl taşları varsa, temizlemeye yardımcı olacağız” dedi.

Erdoğan, iki ülkenin ‘hem karşılıklı hem de üçüncü ülkelere ortak yatırımlar’ yapabileceğini vurguladı. Türkiye’nin Yunanistan’a doğalgaz vermeye başladığını hatırlatan Erdoğan, “Yunanistan üzerinden İtalya’ya enerji verilebilir. Üçlü işbirliği gelişebilir” dedi.

Turizmde büyük fırsat

Türkiye’de turizmin son yedi yılda ciddi bir sıçrama yaptığını söyleyen Başbakan Erdoğan, iki ülkenin turizmde de büyük ortaklıklar gerçekleştirebileceğini belirtti.

Türkiye ve Yunanistan’ın turizmde aynı destinasyon üzerinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Turizmde ortaklık yapıp, iki ülkeyi diğer ülkelere paket olarak sunabiliriz. Bu, turist sayısında patlama yaratabilir” dedi. Bu arada Erdoğan, toplantıda bir kez daha ‘Krizin Türkiye’ye teğet geçtiği’ düşüncesini tekrarladı.

2

Haberin Devamı