Nedim Şener Korku binası Hukuk Müzesi oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Korku binası Hukuk Müzesi oluyor

Haberin Devamı

Bir dönemin hukuksuzluk ve korku sembolü Beşiktaş'taki ünlü adliye binası "Hukuk Müzesi" oluyor. 1990'larda DGM yani "Devlet Güvenlik Mahkemesi' idi.

2000'li yıllarda banka hortumcularının yargılandığı yerler oldu. Hayali ihracatçılar, vergi kaçakçıları, uyuşturucu tacirleri, terör suçluları yargılandı. 2004 yılında DGM'ler, ÖYM yani "Özel Yetkili Mahkeme” oldu.

Bu bina adliye binasıydı ama adaletsizliklerle anıldı, özellikle 2007'den sonra. Nice siyasetçi, yazar, gazeteci yargılandı. Adliye binasıydı ama adı hep adaletsizliklerle anıldı. Özellikle 2007'den sonra Türkiye toplumuna derin bir travma yaratan kumpas davalarıyla.

Bir çoğu yurtdışına kaçan veya tutuklanan Fetullahçı Terör Örgütü mensubu savcı ve hakimlerin kendilerini ilah olarak gördükleri o binadan kimler geldi kimler geçti: Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, intihar eden Albay Ali Tatar, hapiste ölen Kuddusi Okkır, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım. Silivri’nin ara istasyonu FETÖ kumpasının merkez üslerindendi. Mehmet Baransu o binanın önünde Balyoz CD'leriyle poz vermişti. Nazlı Ilıcak o binanın kapısından Zekeriya Öz ile sohbet için girip Odatv müştekisi olarak çıkmıştı. Sabahlara kadar ifade vermiştik. Hakim yüzümüze bile bakmadan "tutukladım" deyip bizi Metris'e göndermişti.

Adliye binası değil Silivri yolunda ara istasyondu. 2012'ye kadar kahramanlar da görev yaptı alçaklar da o binada. Ama o dönemin sembol ismi kuşkusuz Zekeriya Öz'dü. Şimdi o bina "Hukuk Müzesi" oluyor. Binanın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Müdürlük "1 TL" karşılığında sembolik bir bedelle binayı kendisine bağlı Fatih Sultan Üniversitesi'ne verdi.

Hukuk fakültesi yapacaktı ama olmadı. Tekrar ihaleye çıkınca binayı 25 yıllığına komşusu Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) kiraladı. İlk 5 yıl aylık 250 bin TL, sonraki her yıl için 7 trilyon kira ödeyecek. Yani ilk 5 yıl yıllık 3 milyon toplam 15 milyon TL kira verecek. Sonraki 20 yıl ise her yıl 7 milyon TL toplamda ise 140 milyon TL ödeyecek. 25 yıllık kira bedeli toplamı ise 155 milyon TL olacak.

BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, yıkıp yeni bina yapma seçeneği olmasına rağmen, binayı hiç dokunmadan "Hukuk Müzesi" yapacaklarını söyledi.

Hukuksuzluklar sergiye dönüşecek, müzede kurbanlar ve hukuk katillerinin resimleri olacak. Enver Yücel "Bir daha böyle bir dönem yaşanmasın" diye binayı müzeye çevireceklerini söylüyor. Ama hukuksuzluklar sürdüğü müddetçe daha çok müzeye ihtiyacımız olacak gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder