Ekonomi Korsan otobüslere dikkat

Korsan otobüslere dikkat

Paylaş
Korsan otobüslere dikkat

Yaşanan bayram yoğunluğu nedeniyle şehirlerarası biletler neredeyse tükendi; korsan otobüslere karşı uyarı var

Bayram yoğunluğundan istifade etmek isteyen "yetki belgesiz" korsan otobüslerle seyahat edenler, muhtemel bir kaza ya da yolda kalma gibi olumsuzlukta kişi başı 60 bin lirayı geçen sigorta güvencesinden yararlanamıyor.

AA muhabirinin, Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Ramazan Bayramı’ndan yaklaşık 15 gün önce pek biletler tükendi.

Bazı firmalar gelen talebe bağlı olarak ek seferler koyarken, gideceği yere bilet bulamayan bazı vatandaşların ise "yetki belgesiz" çalışan otobüslere yöneldiği öğrenildi.

Yetkililer, otogarlara giremedikleri için çoğunlukla otogara yakın yerlerden yolcu alan korsan otobüslerin, yolcuların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

Pek çok yolcunun, bu otobüslere korsan olduklarını bilmeden bindiğini belirten yetkililer, vatandaşları mağdur olmamaları konusunda uyararak, yetki belgesiz korsan otobüslerle seyahat edenlerin muhtemel bir kaza ya da yolda kalma gibi olumsuz durumlarda kişi başı 60 bin lirayı bulan sigorta güvencesinden yararlanamadığını kaydetti.

Biletlerini önceden firmaların yazıhanelerinden alan ve otogarlardan binen yolcuların yasaların sağladığı güvenceyle seyahat ettiğini ancak korsan otobüsleri tercih edenlerin bu güvenceden tümüyle yoksun olduğunu vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

"Özellikle yoğunluğun yaşandığı bayram döneminde korsan otobüslere vatandaşların azami dikkat göstermesi gerekiyor. Vatandaşlarımız, otogarlarda bilet satış görevlisi gibi bekleyip, vatandaşları yakınlardaki D1 Belgesi olmayan otobüslere yönlendiren çığırtkanların tuzağına düşülmemeli. Korsan otobüslerin genellikle yolcu taşıma belgeleri var ancak bu belgeler şehir içiyle sınırlı. Bunların, Ulaştırma Bakanlığınca firmalara yaklaşık 30 bin lira karşılığı verilen şehirlerarası yolcu taşıma izin belgesi olan D1 belgeleri bulunmuyor. Bu nedenle bu otobüslerle yolculuk edenler, karşılaşılan herhangi bir olumsuz durumda, D1 belgeli yolcu taşıyan otobüslerde geçerli olan yaralanma, ölüm, ya da yolda kalma gibi durumları güvence altına alan, ’her koltuğa uygulanan ferdi sigorta, mali poliçe kaynaklı sigorta ve kasko sigortası’ndan yararlanamıyor. Yani, korsan otobüse binen yolcular, yaralanma ya da ölüm durumunda fert başına 60 bin lirayı aşan sigorta olanağından hiç bir şekilde yararlanamıyor."

Yetkililer ayrıca, seyahat edecek yolcuların, üzerinde isimleri yazan biletlerini yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı seyahat süresince yanlarında bulundurmaları konusunda uyarırken, olumsuz bir durumda yolcu biletinin mahkemeye ibraz edilecek bir evrak olduğunun unutulmamasını istedi.

Haberin Devamı