Ekonomi 'Kredi taksidine zam' isyanı

'Kredi taksidine zam' isyanı

Paylaş
'Kredi taksidine zam' isyanı

Bankaların Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisindeki artışı tüketiciye yansıtması, vatandaşı isyan ettirdi.

Tüketicileri banka şubelerine gidip yeni sözleşme imzalamaması için uyaran tüketici platformları, atılan imzanın geri dönüşü olmayacağını hatırlatıyorlar.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, kredilerde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisini yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardı. Bankalar, kredi sahiplerini mevcut borcu yeniden hesaplamak ve sözleşme yenilemek üzere şubelere çağırıyor.

Geçtiğimiz hafta KKDF kesintisinin artırılması yönündeki karar ile birlikte başlayan karmaşa, kesintinin tüketiciye yansıtılması ve geçmişe dönük olarak uygulanmaya başlaması ile sürüyor. Tüketici şikayetleri çözüm platformu Sikayetvar.com’a ulaşan şikayetler, yaşanan "kredi krizinin" ciddiyetini ortaya koyuyor.

"BANKAYA GİTMEYİN"

Bankaların, tüketicileri telefonlarından arayarak ya da telefonlarına mesaj göndererek şubelere çağırdıklarını bildiren Sikayetvar.com yetkilileri, ilgili çağrının ödemelerin yeniden hesaplanması ve sözleşmelerin yenilenmesi amacını taşıdığına dikkat çekiyor. Yaşanan kaos giderilene kadar bankaların çağrılarının dikkate alınmaması gerektiğini bildiren uzmanlar, mevcut Bakanlar Kurulu Kararı’nda zammın "geçmişe dönük uygulanabileceğine dair açık veya zımni bir ibare" olmadığına dikkati çekiyorlar.

Haberin Devamı

"KANUNLA ÇELİŞİYOR"

Uygulama ile ilgili kararın Tüketiciyi Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil ettiğini üyelerine açıkça anlatan sikayetvar yetkilileri, durumun vergi usul hukukuna göre geriye yürütülmeme esasına da uygunluk göstermediği konusuna dikkat çekiyor. 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun 10. maddesindeki "Tüketici kredisi sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez" ibaresi yer aldığını hatırlatarak yeni sözleşme imzalanmamasını istediler.

10 MİLYON MAĞDUR

Bankalar Birliği’nin verilenin derlenen bilgiye göre tüketicisi kredisi kullanan kişi sayısı Nisan-Haziran 2010 döneminde 9 milyon 826 bin kişiyi aştı. Bu da uygulamadan etkilenenlerin sayısının 10 milyona yakın olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda 10 milyon kişinin kullandığı tüketici kredisinin miktarı ise toplam 102 milyar 488 milyon TL olduğu belirtiliyor. Ancak bu kesinti oranındaki değişiklik, konut, araç kredilerini ve ticari kredilerini içermiyor.

Haberin Devamı