Ekonomi Kriz şirketlerdeki yolsuzlukları artırdı

Kriz şirketlerdeki yolsuzlukları artırdı

Paylaş
Kriz şirketlerdeki yolsuzlukları artırdı

Ernst&Young'ın yolsuzluk anketi, küresel ekonomik krizin şirketlerdeki yolsuzluğu artırdığını ortaya koydu

Türkiye’de fazla çıkmadı

Haberin Devamı

Uluslararası denetim şirketi Ernst&Young’ın 11’inci yolsuzluk anketi, son iki yıldır yaşanan krizin şirketlerdeki yolsuzluk olaylarını artırdığını ortaya çıkardı. Yolsuzluk tüm dünyada yükselişe geçerken en kötü sonuçlar Batı Avrupa’dan geldi.

Ankete göre, 2008’de yüzde 10 olan Batı Avrupa’da yolsuzluk bildiren yönetici oranı 2009’da yükseldi. Türkiye’de de son iki yılda şirketlerinde önemli bir yolsuzluk olayı yaşandığını söyleyenlerin oranı yüzde 12’den yüzde 14’e çıktı.

Sorumluluk istemiyorlar

Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş ile Ortağı Dilek Çilingir’in açıkladığı rapor için dünya genelinde 1409, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da 353, Türkiye’de 50 yönetici ile görüşüldü.

Yolsuzlukların önlenmesinde Türk yöneticilerin yüzde 90’ı güçlü bir iç denetimin etkili olacağını düşünüyor. Dünya genelinde ise bu oran yüzde 65. Ankete katılan Türk yönetim kurulu üyelerinin yüzde 88’inin şirket faaliyetlerinde sorumluluk alma konusunda aşırı kaygı duyduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Maliyet kontrol ederek buldular

Yolsuzluklardaki artışı değerlendiren Osman Dinçbaş şöyle dedi: “İki şekilde yorumlanabilir. İlki, kriz sonucunda şirketler maliyetlerini sıkı takip etmeye başladı. Bu sayede hep olan muhtelif yolsuzlukları daha kolay yakaladılar. Bir de şirketler maliyet kesme derdinde de olduğu için belli süreçlerdeki kontrolleri azalttı. Bu, yolsuzlukları artırmış olabilir.” Dilek Çilingir de yolsuzluğu azaltmak için ihbarcıların desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Ancak bu destek Türkiye’de yok” dedi.