Ekonomi Kuyumcu pes etti

Kuyumcu pes etti

Paylaş
Kuyumcu pes etti

Altındaki yükseliş nedeniyle sinek avlayan Kapalıçarşı'da 150 esnaf dükkanını kapattı

DÜĞÜNLER DE UMUT DEĞİL

Altın fiyatlarındaki yükseliş, mücevheratın kalbi Kapalıçarşı’yı vurdu. Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat, altının ons (31 gram) fiyatını 1.200 dolara çıkaran hareket nedeniyle, çarşıdaki kuyumcularda satışların yüzde 80 civarında düştüğünü söyledi.

Altının daha da değerlenmesini bekleyen Fırat, bu nedenle, yaklaşan düğün mevsiminde de satışların artmayacağı tahmininde bulundu.

950 KUYUMCU KALDI

Hasan Fırat, altının tırmanışa geçmesiyle birlikte kuyumcu dükkanlarının sayısında azalma olduğuna dikkat çekerek, “Kapalıçarşı’da toplamda 3.600 dükkan var. 1.100’ü kuyumcuydu. Şimdi 950 civarında kaldı. Bir yılda yüzde 15’i kapandı” dedi.

Kuyumcuların yerini tekstilci, derici, kürkçülerin aldığını belirten Fırat, “Eskiden tekstilcinin yerine kuyumcu geliyordu. Şimdi çark tersine döndü” diye konuştu.

ALTIN FİYATI YÜKSELECEK

Dün altının onsu 1.204 dolara, Cumhuriyet Altını’nın fiyatı 407 liraya çıktı. Hasan Fırat, doların yükselmesine de bağlı olarak, yıl sonunda ons fiyatının 1.400 doları bulacağı tahmininde bulundu.

Türkiye’nin dışarıya altın satmasından iç piyasanın çok etkilendiğini kaydeden Hasan Fırat, “İsviçre’den bir ay önce 600 ton altın talebi oldu. Şu anda yaşanan yükseliş, daha o zamandan belliydi” diye konuştu.

KİRALAR DOLARA DÖNÜYOR

Hasan Fırat, kuyumcu esnafının işlerinin kötü gitmesinin Kapalıçarşı’daki kiraları da etkilediğini, bazı dükkanlarda altın bazında olan kiraların dolar veya liraya döndüğünü, bazı dükkanlarda da kiranın düşürüldüğünü bildirdi.

Son dönemlerde esnafın satış yapamadığını vurgulayan Hasan Fırat, “Altın çıkışlarında her zaman işler durur. Şu an sadece hurda dönüşü var. Yastık altındaki altınlar çıkıyor” dedi.

2

Haberin Devamı