Ekonomi Limon dalında kaldı, seneye pahalı olabilir

Limon dalında kaldı, seneye pahalı olabilir

Paylaş
Limon dalında kaldı, seneye pahalı olabilir

Limon dalında kaldı, seneye pahalı olabilir

Türkiye limon üretiminin yüzde 65’inin karşılandığı Mersin’de, ürünün dalında kaldığı, gelecek yıl rekolte kaybı yaşanmaması için limonun iç piyasada tüketiminin desteklenmesi istendi.

Haberin Devamı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Türkiye’nin limon üretim merkezi konumundaki Mersin’de geçen yıllarda 900 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl 1 milyon tonun üzerine çıkmasıyla üreticinin sevinç yaşadığını, ancak bu sevince düşük fiyatların gölge düşürdüğünü belirtti.

Şu an limonun bahçedeyken 30 kuruştan alıcı bulduğunu ifade eden Gökçel, "Bu rakamlarla kar etmeyi bırakın, maliyeti çıkarmak bile mümkün değil. O nedenle şu an için üretici limonu dalında bıraktı. Tüm Mersin’de limonun ancak yüzde 30’u hasat edilebildi. Normal şartlarda şubat ayı sonunda limon hasadının bitmesi gerekiyordu" dedi.

Daldaki limonda ciddi oranda kalite kaybı yaşanacağını anlatan Gökçel, şöyle devam etti:
"Şu an için aslında çok fazla bir şey yok. Çünkü bu ürünleri ihracatta değerlendiremeyiz. Üretilebilecek tek çözüm yolu ise iç tüketimi artırmak. Kısa vadede ürünün ucuz fiyattan tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Bu çözümü tek başına üretici uygulayamaz. Bu nedenle nakliye ücretlerinin ve vergi yükünün düşürülmesi için acil harekete geçilmeli. Talebimizin çok geç olmadan kısa süre içerisinde değerlendirilmesini istiyoruz."
Aksi taktirde gelecek yılın rekoltesinde düşüş yaşanacağını savunan Gökçel, "Eğer limon dalında bir kaç hafta daha kalırsa, gelecek yıl için tehlike sinyalleri çalar ve rekolte kaybı gündeme gelir. Bu da yüzde 25 civarındaki rekolte eksikliğine tekabül eder. Yani bu yıl yaşanan sorun gelecek yıl limon fiyatlarının yükselmesini tetikler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaklaşan tehlike engellenemez ve fiyatlar gelecek yıl yükselirse iç piyasada ucuz limon tüketebilmek, dış piyasada da ucuza mal satabilmenin hayal olacağını dile getiren Gökçe, "Aslına bakılırsa, limon üreticisi bahçelerindeki ürünleri elbette ki hasat edecek. Ama şu an için hasat ettirmeye işçi ücreti bulamayan üreticinin gelecek aydan itibaren hasada başlaması da bu tehlikeyi engellemeye yetmeyecek. Geciken hasat gelecek yılın verimine doğrudan etki edecek" dedi.

-"GELECEK YIL İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLANMALI"-

Gökçel, uzun yıllardan beri az ya da çok limon üreticisinin her yıl sorun yaşadığını anlatarak, gelecek yıllarda bu sorunların yaşanmaması için şimdiden çalışmalara başlanması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bu kapsamda verilecek destek primlerinin belirlenmesi ve üretim politikalarına ilişkin yapılacakların araştırılmasını isteyen Gökçel, "Aksi taktirde bugün yaşanan sorun, önümüzdeki yıllarda da artarak tekrar yaşanır. Buna bağlı olarak da üretim kalitemiz düşer, üreticinin bahçedeki heyecanı kaçar. Yani sorunun devamı, hem üreticiyi, hem de tüketiciyi olumsuz etkiler" diye konuştu.

Kerem Kocalar - AA