Ekonomi 'Linç mantığı işliyor'

'Linç mantığı işliyor'

Paylaş
'Linç mantığı işliyor'

Başbakan Erdoğan'ın 'bertaraf olursunuz' sözleri sonrasında, hükümete yakın kesimlerin referandum baskısı altında kalan TÜSİAD'da sabır taşı çatladı

Tercih baskısı yapıldı

Haberin Devamı

12 Eylül’deki referandum konusunda kurumsal fikrini açıklamadığı için hedef tahtasına oturtulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) sabır taşı çatladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Bitaraf olan bertaraf olur” (Tarafsız kalan ortadan kaldırılır) sözleri sonrasında, bazı bakanlar ve hükümete yakın kesimler TÜSİAD’ı tercih açıklamaya zorlamıştı. Bu zorlamanın boyutu hakarete vardı.

Bardağı taşıran damla

Son olarak Hak-İş Başkanı Salim Uslu, TÜSİAD için, “Bunlar sivil toplum kuruluşu değil sivil toplum konsomatrisidir” dedi. Bu benzetme, TÜSİAD’da bardağı taşıran damla oldu.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner yazılı bir açıklama yaparak, referandum propagandasının bir ‘linç mantığına’ büründüğünü, vatandaşın ‘özgür oy’ tercihine tehdit, iftira ve baskıyla ipotek koyma çabası güdüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Küfür ve tehdide döndü

Açıklamada şöyle denildi: “Referandumda vatandaşın özgür iradesine tehditle, küfürle, baskıyla, iftirayla ipotek koyma çabalarının vardığı nokta, Türkiye’nin demokratikleşme çabalarına ciddi bir gölge düşürmektedir. Kimsenin buna hakkı yoktur. Hak-İş başkanının sapla samanı karıştıran polemik çabası, kendi aczinin ifadesi olmaktan ibaret kalsaydı, zaten herhangi bir cevap gerektirmeyecekti.”

Tarihe kara bir örnek

“Ancak tercih açıklama baskısı ve baskının tehdit aşamasına ulaştığı propaganda dönemi, kurumların bile dillerinin ayarının tamamen kaçmasına imkan tanımaktadır. Etik kavramların dışında kalan bu hakaretler, ülkemizin içinden geçmekte olduğu siyasi iklimin, çeşitli kesimleri ne boyuta kadar deformasyona uğrattığı yolunda tarihe kara bir örnek olarak kaydedilmiş bulunmaktadır. Bu bir linç mantığıdır.”

TÜSİAD’ın tercihi yeni bir anayasa

Kamuoyu, TÜSİAD’ın referanduma bakışını, ‘anayasa değişikliği değil yeni anayasa’ görüşüyle biliyor. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, bu görüşü yineleyerek şöyle dedi: “Referandumun sonucu ne olursa olsun Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı vardır. TÜSİAD, bunun içeriğiyle ilgili her tartışmada taraf olacaktır. En geniş katılımlı tartışmaları düzenleyecek, görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşacaktır.”

Haberin Devamı

Konsomatris ile Uslu’nun oyu eşit

Ümit Boyner, referandum konusunda herhangi bir derneğin, özgür vatandaşlardan oluşan üyelerini bağlayacak bir açıklama yapma zorunluluğu bulunmadığını belirtti. Boyner, açıklamasının sonunda, Hak-İş Başkanı Salim Uslu’ya, kendi benzetmesini kullanarak yanıt verdi. Boyner, “Şunu da belirtmek gerekir ki çağdaş demokrasilerde, Salim Uslu beyefendi ile bir konsomatrisin oyu birdir ve eşittir” dedi.