Ekonomi Macaristan endişesi büyüdü tam altın 419 liraya yükseldi

Macaristan endişesi büyüdü tam altın 419 liraya yükseldi

Paylaş
Macaristan endişesi büyüdü tam altın 419 liraya yükseldi

Avrupa'da borç krizi endişesi, Yunanistan'dan sonra Macaristan'ı vurdu

BÜTÇE AÇIĞINDA REKOR

Haberin Devamı

Küresel piyasalar, Avrupa’nın ikinci ‘Yunanistan’ vakası Macaristan’daki kriz tehlikesiyle sarsıldı. Macaristan 26 Nisan’da seçimlerini gerçekleştirmişti. Yeni hükümet, tıpkı Yunanistan’da olduğu gibi, ülkenin bütçe açığının bilinenden çok daha yüksek olduğunu açıklamıştı.

Hükümet henüz net rakamları bildirmedi ancak ülkenin bütçe açığının, milli gelirin yüzde 7-7.5’i kadar olduğu tahmin ediliyor. Oysa bu oranın Avrupa Birliği (AB) kriterlerine göre yüzde 3.8 civarında olduğu sanılıyordu.

ACİL ÖNLEM ALINACAK

Macar hükümeti, bütçe raporu açıklandıktan sonra 72 saat içinde bir eylem planı sunulacağını duyurdu. AB, Yunanistan’da olduğu gibi Macaristan’dan da acil önlem alınmasını istedi.

Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolscy dün yerel bir televizyon kanalına, 2010 sonunda yüzde 3.8’lik bütçe açığı hedefine bağlı kalacaklarını söyledi. Yunanistan’da yüksek bütçe açığı ekonomiye güveni sarsmış, ülke yeni borç bulmakta, dolayısıyla mevcut borcunu çevirmekte zorlanmış ve krize girmişti.

Haberin Devamı

PİYASALAR TEDİRGİN

Küresel piyasalar Macaristan’daki kriz endişesiyle oynak bir gün yaşadı. Günün yarısını yüzde 1.5’in üzerinde kayıplarla geçiren Avrupa borsaları, Amerika’nın güne yüzde 0.3’lük artışla, sakin başlaması sonrası bir miktar toparlandı.

İngiltere borsası yüzde 1, Almanya ve Fransa borsası yüzde 0.5 civarında düştü. İstanbul Borsası haftanın ilk gününü yüzde 0.56 düşüşle 54 bin 307 puandan kapattı. Macaristan borsası yüzde 4’ü aşan kayıpların ardından gün sonunda yüzde 2 değer yitirdi.

PARİTE 1.20’YE ÇIKTI

Yeni bir kriz endişesiyle, Avrupa para birimi euro dün sabah dolar karşısında 1.19’lu seviyeleri gördü. Euro/dolar paritesi daha sonra 1.20’ye çıktı. Serbest piyasada doların satış fiyatı güne 1.62 liradan başladı.

Dolar gün sonunda 1.6050 liradan kapandı. İç piyasada euronun değeri ise satışta 1.9190 liraya indi. Altın fiyatları da yükseldi. Altının ons (31 gram) fiyatı 1.215 dolar olurken, tam altın (Cumhuriyet Altını) satışta 419 liraya çıktı. Çeyrek altın fiyatı 103.50 lirayı gördü.

Haberin Devamı